"What happened to Monday"

NEDJELJNA PREPORUKA ZA FILM
"What happened to Monday"

What Happened To Monday je triler iz 2017. godine koji prati priču sedam identičnih sestara od kojih svaka ima jedan dan u tjednu kada smije izići na ulicu. Razlog toga je ograničavanje obitelji na samo jedno dijete zbog prekomjerne populacije i gladi. Jednoga dana sestra koja izlazi ponedjeljkom nije se vratila kući zbog čega ostale sestre kreću u potragu za njom.

Nakon što su sedmorke  Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday i Sunday došle na svijet njihov djed ih je sakrio i odgojio tako da svaki dan druga od njih izlazi van. U slučaju da su vlasti otkrile da ih je sedam, jedna bi mogla nastaviti sa životom dok bi ostalih šest stavili u program Cryosleep.

Cryosleep je osmišljen da se smanji napučenost Zemlje. Svako dijete nakon prvog, stavljeno je u hibernaciju s objašnjenjem da će ih se probuditi pošto se problem velikog broja stanovnika regulira.

Svih sedam sestara glumi odlična Noomi Rapace (The Girl With a Dragon Tattoo, Prometheus, The Drop), koja glumi sedam različitih likova, svaka na svoj način drugačija.

„What happened to Monday“ ima zanimljivu koncepciju i emotivnu priču o sestrama koje štite jedna drugu i to mu je velika prednost, ali ne može se ne obratiti pažnja na njegove nedostatke. Tako se može primijetiti da se djevojke jako dobro tuku s obzirom na to kako su cijeli život provele u kući  ili da se u filmu radi o tajnoj organizaciji za koju nitko ne zna, a uništavaju cijeli grad dok traže djevojke koje ih s lakoćom pretuku, iako su oni tri puta teži od njih.  Tim nekim nelogičnim stvarima može se progledati kroz prste jer bitna je ona dublja poruka filma, izolacija, žrtvovanje vlastitog života i limitacija samih sebe pokazuje međusobnu povezanost sestara te osjećaje jedne prema drugoj.

Onima koji nisu pogledali film toplo preporučam da to urade jer unatoč određenim nedostatcima dva sata gledanja brzo prolete i donose jednu uistinu netipičnu priču.

Moja ocjena 7/10

 

Danijela Mandić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista