Odlična godina za Merhamet u Hercegovini

Pola milijuna maraka pomoći u 2023.

Regionalni odbor Merhameta Mostar u minuloj 2023. ostvario je zapažene rezultate. Osnovni odbori koji djeluju na području Hercegovine tijekom godine uspješno su provodili aktivnosti u sklopu “misije dobročinstva“.

U Narodnoj kuhinji koja djeluje u sklopu Osnovnog odbora Jablanica pripremljeno je i podijeljeno 25.000 obroka, vrijednosti 75.000 KM. U sklopu projekta “Misli i čini dobro“ u Mostaru, Konjicu, Jablanici, Rami, Tomislavgradu, Čapljini, Stocu, Ljubuškom, Trebinju, Nevesinju, Gacku i  Bilići,  distribuirano je i podijeljeno više od 3.200 prehrambeno-higijenskih paketa, vrijednosti 150.000 KM.

Pomoć Siriji, Turskoj, Gazi…

Tijekom svetog islamskog mjeseca ramazana kuhinja Merhameta pripremila je 1.100 obroka koje su distribuirali ili dijelili na području Hercegovine postačima u stanju potrebe (na kućni prag i organizacijom zajedničkih iftara).

Na početku školske godine osigurani su ruksaci i školski pribor za  140 učenika iz obitelji slabijeg imovinskog stanja. Akcija je realizirana u suradnji s direktorima osnovnih škola na području Hercegovačko-neretvanske županije.

U suradnji s organizacijom “Izvor dobročinstva“ iz Sarajeva za 13 obitelji iz Mostara, Konjica, Jablanice, Stoca, Čapljine, Prozora i Tomislavgrada osigurane su donacije – četiri motkultivatora, tri plastenika, tri usisivača za dubinsko čišćenje, trimer za košenje trave i dvije krave.

U suradnji s Merhametom Norveške i partnerskom organizacijom “Helping hand“ osiguran je ogrjev za 22 obitelji iz Mostara, Tomislavgrada, Čapljine i Stoca. Pomoć koja je u 2023. realizirana  na području Hercegovine iznosi više od 280.000 KM.

– Tijekom 2023. u suradnji s obrazovnim ustanovama, građanima i pravnim licima uspješno smo realizirali tri akcije za prikupljanje pomoći za narode Turske, Sirije, Maroka, te za palestinski narod u Gazi. U tim akcijama prikupljena je pomoć vrijednosti više 214.000 KM. Ako uzmemo u obzir pomoć koju smo realizirali u Hercegovini i pomoć za ugrožena područja izvan Bosne i Hercegovine, dolazimo do ukupnog iznosa od 494.000 KM, navodi predsjednik RO Merhameta Mostar, Adnin Hasić.

Nastavljena je i uspješna suradnja s Vladom HNŽ-a, Ministarstvom zdravstva, rada i socijalne zaštite, centrima za socijalni rad i mjesnim zajednicama, a ostvarena je i suradnja s obrazovnim ustanovama, koja će u nadolazećem razdoblju dati bolje rezultate.

Volonteri

Tu su i partnerske udruge “Izvor dobročinstva“, “Izvor pomoći“, Udruga “Emel“, SD “Dubravka“ kao i organizacije Merhameta u Švedskoj, Njemačkoj i Norveškoj.

Odlična godina za Merhamet u Hercegovini

– Veliku zahvalnost dugujemo mreži volontera,  građanima i gospodarskim društvima koji donacijama i uslugama  podržavaju naš rad i aktivnosti. Na području Hercegovine oformili smo mrežu volontera koji su uvijek spremni pomoći i realizirati aktivnosti na terenu. U 2023. se istaknuo Nihad Čolakhodžić, sekretar Mjesne zajednice Bijelo Polje koga smo proglasili volonterom godine. Često nas kontaktiraju ili posjećuju građani koji prilozima podržavaju naš rad. Građani i putem društvenih mreža prate aktivnosti, a priloge ostavljaju u humanitarnim kasama raspoređenim u tržnim centrima, navodi Hasić.

Merhamet će u nadolazećem razdoblju nastojati dodatno promovirati misiju dobročinstva, te osnažiti suradnju s društveno odgovornim kompanijama, organizacijama i institucijama, kako bi rad u Hercegovini bio kvalitetniji, a borba protiv siromaštva efikasnija, najavili su.

N. K.dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima