Održan radni sastanak o institucionalnoj zaštiti divljih konja u Livnu

Radni sastanak na temu “Zakonodavno – institucionalni okvir za upravljanje krdom divljih konja na platou Krug planine” održano je u utorak u Livnu u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije.

Naime, od prijevoja Borova glava te na platou Kruzi prema Cincar planini livanjski divlji konji predstavljaju turističku atrakciju za strance, putnike koji prolaze ovim putem ali se time već godinama stvara i problem boravka tih konja uz ceste pa i na samim prometnicama.

Zadržavajući se na kolniku u zimsko vrijeme upravo u potrazi za solju ili drugom hranom koja se uz prometnice radi njih baca, dolazi do pojedinih ishitrenih slučajeva vezano za njihove kontakte sa vozilima gdje neki od njih u sudaru sa vozilima ugibaju dok se s druge strane ugrožava sigurnost putnika i vozača.

Godinama Planinarsko ekološko društvo Borova glava iz Livna upućivalo je apel prema svima onima koji ostavljaju hranu ili sol za divlje konje na planinskom prijevoju Borova glava, koja se nalazi na dionici ceste Livno – Kupres, da to ne čine jer više štete time prave nego koristi.

Kako su istaknuli, trenutno na ovom dijelu prebiva preko 1000 grla koji u sve većim skupinama silaze s obitavališta podno planine Cincar do prijevoja Borova glava u potrazi za hranom ili solju koja im se baca direktno na prometnice.

Njihov boravak na prometnicama ugrožava sve sudionike, a posebno je to izraženo u noćnim satima kad vozač pred sobom odjednom ugleda veću skupinu konja i tada je , kako kažu iz društva , reakcija vozača različita i opasna.

– Ono se mora nešto poduzeti je reguliranje i donošenje odluka kako za obitavalište tako i hranilište gdje bi bilo uključeno više institucija svih razina vlasti te uz određene tehničke zahvate na tim mjestima smanjio bi se sigurno njihov silazak na prometnice a i time bi se pojačala sigurnost kako njihova tako i putnika – poručili su iz Planinarsko ekološkog društva ”Borova glava” iz Livna.

Startbih.ba

relax-portal.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima