back to top

Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka

TNT RADIO

Stručno predavanje na temu “Opći principi rezidbe najvažnijih voćnih kultura” održano je danas, 22. ožujka 2024., u Prozoru u organizaciji Općine Prozor-Rama i Federalnog agromediteranskog zavoda Mostar.

Predavanje su za okupljenima održali Marijo Leko, dipl. ing. agr., Šef Odjela za biljnu proizvodnju i tehnologiju i dr. sc. Miro Barbarić, stručni savjetnik za voćarstvo Federalnog agromediteranskog zavoda. Okupljenim poljoprivrednim proizvođačima se ispred Općine Prozor-Rama obratio mr. sc. Stipo Čuljak, šef odsjeka za poljoprivredu.

“Nama je ovo prvo predavanje u općini Prozor-Rama na temu rezidbe voćaka. Inače 13. godina zaredom što se tiče zavoda. Mi krajem prvog mjeseca najčešće imamo obavijest, a sukladno vremenskim uvjetima koncem prvog i drugog mjeseca organiziramo teoretski i praktični dio predavanja. Ove godine smo prvi put uveli rezidbu maslina, jer se ona dolje u nižem dijelu intenzivno širi. (…) Vezano za rezidbu, svi vjerojatno znate da je to jedna od najvažnijih agrotehničkih mjera općenito tijekom jedne godine, odnosno općenito u voćarenju”, kazao je Leko, inženjer agronomije.

Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka

Prvih nekoliko godina poanta je upravo na izgradnji uzgojnog oblika. Početni skelet koji formiramo i držimo na životu trebao bi imati vijek trajanja onoliko koliko godina traje i sam voćnjak.

Voćari su tako danas mogli čuti nešto o intenzivnom i ekstenzivnom uzgoju voćaka, osnovnim sustavima uzgoja s provodnicom i bez nje. Predavači su se osvrnuli i na temeljne principe rasta grana i kretanja pupoljaka.

Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka

Zimska rezidba tako zapravo predstavlja utvrđivanje skeleta stabla, a ljetna pak predstavlja korekciju zimske

Tema su također bili pupoljci voćaka, zimski, ljetni i spavajući, zatim tipovi rodnih grančica, kao i kategorije prirasta jabuke i kruške te rodni izboji. Sami kraj predavanja ostavljen je za oblikovanje najzastupljenijih uzgojnih oblika, a veći dio upita ramskih voćara odnosio se na oblikovanje i rezidbu stabala šljive koja su najzastupljenija u ovom kraju.

Nakon predavanja je organiziran praktični dio rezidbe u voćnjaku, gdje je na primjeru voćnjaka u naselju Gmići pojašnjeno održavanje voćnjaka u intenzivnom uzgoju.

Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka

Održano stručno predavanje na temu zimske rezidba voćaka

 

Sviđa Vam se članak? Podijelite ga!



ramski-vjesnik.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima