back to top

Orlovi na Velebitu – planina koja osvaja već na prvom koraku 🦅🏔

Višegodišnje iskreno prijateljstvo između članova PD Orlova stina i SD Mijatovi dvori iz Tomislavgrada, s jedne strane, i s druge strane članova OSMICEdruštva za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca, rezultirali su još jednim nezaboravnim izletom dvadesetak članova našeg planinarskog društva i to na Velebit – mitsku hrvatsku planinu koja osvaja na prvi korak, čim stupite na njeno sveto tlo.

Upravo tako je bilo protekle subote kada su duvanjski orlovi stigli u Nacionalni park Paklenica, penjali (samo) 712 metara visok Anića kuk, s kojega puca prekrasan pogled na Velebit, Maslenicu, Jadransko more, otok Pag, Paški kanal i dalje prema pučini… Uslijedila je kružna tura, hodanje kroz velebitsku prirodu koja se budi, odmor i osvježenje ispred planinarskog doma HPD Paklenica. Iako je počela padati i bila obilnije najavljivana, kiša nas je ipak zaobišla (sreća prati hrabre).

Nakon silaska do busa, uslijedio je odlazak do hostela Čelina, na putu između Karlobaga i Baških Oštarija gdje smo i prenoćili i kojega iskreno preporučamo svima za noćenje, naravno ukoliko vas put ovuda navede. Hvala domaćinima i na ukusnoj večeri, spremljenu baš po domaćinski i od srca!

Ujutro smo se busom spustili do Karlobaga, gdje smo se svi okupili, predstavnik domaćina (Vitomir) nas upoznao s bogatom i zanimljivom povijesti ovoga kraja, nakon čega je uslijedio pokret prema Baškim Oštarijama. Staza povezuje Karlobag i Baške Oštarije koristeći i dijelom trase starih velebitskih cesta: Karoline i Terezijane. Inače, staza je otvorena povodom 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj i 10. obljetnice Društva, OSMICA – društvo za planinarenje, istraživanje i očuvanje prirodoslovnih vrijednosti iz Karlovca.

S jučerašnjim danom i je službeno otvorena (n)ova planinarska 11,3 km duga planinarska staza koja iz Karlobaga, sa 6 m n.v., preko vrha 1089 m visokog vrha Basača, dolazite do Baških Oštarija odnosno do Oštarijskih vrata, spajajući se na poznatu planinarsku Premužićevu stazu.

Što kazati, već hvala kolegama, domaćinima iz OSMICE na pozivu, a Velebitu se sigurno vraćamo ponovno prvom prilikom.

PD “Orlova stina”

Objava Orlovi na Velebitu – planini koja osvaja na prvi korak pojavila se prvi puta na Tomislav City.

Izvor: ( tomislavcity.com / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima