back to top

Pljačka Buškog jezera: Dolaze s bačvama i odnose velike količine ribe

TNT RADIO

”Svaku večer svjedočimo slikama nekontroliranog izlova ribe iz Buškog jezera, čak i one koja je u mrijestu, i na koju je zabranjen izlov. Ribolovci iz drugih mjesta Bosne i Hercegovine u ovo doba godine redovno dolaze na obale jezera s bačvama i odnose velike količine ribe koju tu ulove. To nitko ne kontrolira”, upozoravaju iz Ekološke udruge ribolovaca Buškog jezera.

 

Nitko ne reagira, nitko ne kontrolira Za sada nitko ne reagira, ni koncesionar koji ima prava za sportsko rekreacijski ribolov na Buškom jezeru, a koji bi trebao uvesti red kada je u pitanju ribolov, kao niti nadležne inspekcije. Oni koji dolaze, upozoravaju iz Udruge, zbog nekontroliranog izlova uništili su svoje vode i sad su tu da unište i njihove.

 

”Mi kao Udruga nemamo nikakvih ovlasti za kontrolu izlova, ali ne možemo pored zdravih očiju gledati što se događa. Sada apeliramo na javnost, a onda ćemo na Upravnom odboru Udruge dogovoriti koje daljnje korake da napravimo kako bi ovoj pošasti stali u kraj”, kazao je za Bljesak.info Kristijan Kuliš, član Ekološke udruge ribolovaca Buškog jezera (EUSR Buško jezero). Komentar oko nekontroliranog izlova koji se događa na Buškom jezeru tražili smo od koncesionara, privatnika iz Livna, i nadležnih institucija, ali do kraja pisanja teksta nismo uspjeli dobiti odgovor.

 

Zbog nekontroliranog izlova, upozoravaju iz Udruge, zadnjih godina posebno se u jezeru prepolovila populacija babuške. Ističu da se tijekom jedne sezone iz Buškog jezera odnese između 20 i 40 tona ribe babuške. Izlov ribe babuške zakonom nije striktno propisan, ali iz udruge upozoravaju u pitanju je sportsko rekreacijski ribolov, a ovo što rade ribari iz drugih mjesta ne spada kao sportsko rekreacijski ispada kao masovni izlov.

 

Dva ribočuvara tijekom ‘invazije’ ribolovaca ”Oko ovoga doba babuška u Buškom jezeru izađe uz samu obalu na mrijest, to su velike količine ribe. Ali tada dolaze i raznorazni ribolovci, ako ih tako možemo nazvati, iz cijele Bosne i Hercegovine i love tu babušku i nose je u vrlo velikim količinama”, upozorava Kuliš. Jezero površine skoro 60 km² i 40 kilometara obale kontroliraju samo dva ribočuvara. Na jezeru je u ovo doba godine ‘invazija’ ribolovaca, iz udruge se pitaju je li moguće da oni sami mogu kontrolirati ribolovce.

 

”Jezero Modrac u blizini Tuzle nekad je bilo puno ribe, više nego u Buškom jezeru, koja je nestala zbog nekontroliranog izlova. Kad su uništili svoje jezero zbog izlova sada dolaze loviti ovdje, rade ovdje isto ono što su radili gore”, upozorava Kuliš. Ekološka udruga ribolovaca Buškog jezera osnovana je 2019. godine baš iz cilja kontrole i poštivanja pravila prilikom sportsko rekreacijskog ribolova. Ova vrsta sportskog ribolova na Buškom jezeru do tada praktično nije niti postojala.

 

Kuliš ističe, cilj sportskog ribolova nije samo loviti ribu, tu postoje pravila i zakoni, postoje način na koji treba postupati prilikom ribolova. Nemilosrdno natjecanje s nekontroliranim izlovom Godine krivolova na Buškom jezeru uspjele su uništiti populaciju ribe. Iako ovo jezero ima predispozicije da se prirast ribe obavlja prirodnim tokom postalo je ipak nemoguće natjecati se s nekontroliranim izlovom. Ako se ovoj pošasti ne stane u kraj, Buško jezero moglo bi uskoro doživjeti sudbine drugih jezera u Bosni i Hercegovini koja su zbog nekontroliranog izlova ostala bez ribe.

 

Ribari koji su na tim jezerima nekada lovila sada prelaze stotine kilometara i rade isto ono što su nekad radili na svojim jezerima – nekontrolirano lovila. Iz Udruge EUSR Buško jezero još jednom ističu, sportsko rekreacijski ribolov na jezeru znači lovi ribu, i nitko nema ništa protiv da se riba lovi i nosi, ali dolaziti s bačvama i nositi stotine kilograma ribe nije ispravno.

Bljesak.info

Vrtlarija Šarić Livno

relax-portal.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima