back to top

Politico – Europska komisija će preporučiti početak pregovora BiH sa EU

TNT RADIO

Bosna i Hercegovina bi trebala započeti pregovore o pristupanju Europskoj uniji, očekuje se da će Europska komisija preporučiti u utorak, otvarajući tako put zemlji da konačno postane članica bloka europskih zemalja, saznaje briselski magazin Politico.

EU je BiH dodijelila status kandidata u prosincu 2022. Europska komisija sada će dati pozitivnu preporuku za početak službenih pregovora o pristupanju, rekli su za POLITICO dva dužnosnika EU i jedan diplomat EU, prenosi N1 BiH.

Ukrajina i Moldavija također bi trebale krenuti korak dalje u procesu proširenja.

Europska komisija u utorak će predložiti tzv. pregovaračke okvire koji određuju smjernice i temeljna načela njihovih pristupnih pregovora. Zatim je na zemljama EU da raspravljaju o tim tekstovima. Diplomati i dužosnici EU upozoravaju da se dogovor između 27 europskih prijestolnica — koji je potreban za službeni početak pregovora — vjerojatno neće dogoditi prije europskih izbora u lipnju.

Za neke zemlje EU, uključujući Austriju, bilo je od vitalnog značaja da napredak u Ukrajini i Moldaviji ide ruku pod ruku s napretkom u budućem pristupanju BiH.

Sljedeći korak sada je da lideri EU raspravljaju o preporuci za BiH na sastanku u Bruxellesu sljedeći tjedan.

Uoči objave, ministri vanjskih poslova Austrije, Italije i Njemačke posjetili su i tjedan Sarajevo kako bi podržali otvaranje pristupnih pregovora.

Na zajedničkoj pres-konferenciji s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerbock prošli tjedan, njen bh. kolega Elmedin Konaković rekao je kako se nada da neće biti “daljnjih frustracija”, dodavši da je “ključno” imati na umu “što će se dogoditi ako Bosna i Hercegovina učini neće nastaviti svoj europski put”.

Europska komisija također je trebala predstaviti dokument o tome kako interno pripremiti blok za buduće proširenje, posebno o tome kako apsorbirati ratom razorenu zemlju s više od 40 milijuna ljudi kao što je Ukrajina. No, ovaj dokument, koji je prvobitno bio planiran za 27. veljače, sada je odgođen za 20. ožujka, pokazuje najnoviji dnevni red Europske komisije u koji je POLITICO imao uvid.

Post Politico – Europska komisija će preporučiti početak pregovora BiH sa EU je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima