Poluotok Klek u Neumu postaje zaštićeno područje – Neum će dobiti botanički rezervat?

Područje poluotoka Klek u Neumu dom je bogate i raznovrsne mediteranske flore koju treba čuvati za buduće generacije.

Tek dijelovi ovog carstva biodiverziteta na poluotoku Klek 1965. godine proglašeni su zaštićenim područjem kao prirodni rezervat Mediteranetum.

Međutim, danas nisu formalno zaštićeni u skladu sa zakonom.

Također, ostali dijelovi Kleka, kao što je rezervat makije, u opasnosti su da nestanu pod uticajem gradnje različitih objekata i infrastrukture.

Vlada SAD-a kroz USAID-ov projekt Turizam pruža podršku projektu “Protected Areas Advocacy Services”, koji implementira Cener 21, u ostvarivanju vizije proglašenja botaničkog rezervata Mediteranetum Neum i očuvanja bogate flore čitavog poluotoka Klek u Bosni i Hercegovini.

Uspostava botaničkog rezervata u općini Neum pružila bi prilike za razvoj održivog turizma duž bosanskohercegovačkog dijela Jadranske obale, uključujući edukativne ture, ekoturizam i naučna istraživanja, te bi se time potakla svijest o očuvanju prirode, razvoja lokalnih zajednica, kao i zaštita naše kulture i tradicije, navode iz Američkog veleposlanstva u BiH.

Objava Poluotok Klek u Neumu postaje zaštićeno područje – Neum će dobiti botanički rezervat? pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima