back to top

Posušaku policajac ‘našao’ drogu u mašini koja je pola sata ranije bila čista

TNT RADIO

Općinski sud u Širokom Brijegu je 2. 3. 2022. godine oslobodio od optužbe Posušaka sumnje da je radi prodaje nabavio i u poslovnom prostoru u prizemlju svoje obiteljske kuće u Posušju držao oko 250 grama opojne droge amfetamin. Istu je potvrdio Županijski sud, te je postala pravomoćna.

Bila bi to posve benigna informacija da u pozadini nije sumnja, a koja se istaknula prilikom suđenja Posušaku, da mu je drogu podmetnuo policajac prilikom pretresa njegove kuće u Posušju.

Policija bez konkretna odgovora

Naime, po naredbi Općinskog suda u Širokom Brijegu 26. srpnja 2018. godine vrši se pretres obiteljske kuće Z.K., a policijski službenik Zoran Rezo u jednoj od rabljenih mašina pronalazi oko 250 grama amfetamina. To ne bi bilo ništa čudno da Zoran Rezo opojnu drogu nije pronašao u mašinama koje su policijski službenici već prethodno odvijali i rastavljali na dijelove. Zanimljivo je da Zoran Rezo opojnu drogu pronalazi u trenutku kada se u poslovnom prostoru nalazi sam, bez prisustva ostalih policijskih službenika i svjedoka. Svjedoci pretresa A.K. i I.K. tvrde da su cijelo vrijeme bili prisutni, te da je Zoran Rezo, prije nego je „pronašao“ opojnu drogu bio nervozan i često je telefonirao. Sud u ovom slučaju poklanja vjeru svjedocima, a ne policijskim službenicima i oslobađa od optužbe Z.K.

Ono što je zanimljivo jest da su svjedoci pred sudom svjedočili da su svi prisutni tu drogu dirali rukama bez rukavica. Napomenimo da naredbu za pretres potpisuje Zoran Rezo, nakon usmene naredbe Općinskog suda u Širokom Brijegu.

Policija u Zapadno-hercegovačkoj županiji, premda je interni postupak javni, isto kao i kazneni postupak, jer se za težu povredu službene dužnosti vodi po odredbama ZKP FBiH, šuti o disciplinskim postupcima protiv policajaca, kojih je veliki broj i presuđen za razna kaznena djela.

„Poštovana, vezano za vaše upite o internim postupcima i radno pravnom statusu, ovim putem vas izvještavamo da se sukladno članku 108. Zakona o policijskim službenicima ŽZH,  protiv svih policijskih službenika protiv kojih je pokrenut interni postupak ili je zaprimljena
žalba, provodi interni postupak neovisno o kome se radi.  Također vas možemo izvijestiti da sukladno članku 122. stavak (1) točke g)  Zakona o policijskim službenicima ŽZH policijskom službeniku prestaje radni odnos s pravomoćnom presudom kazne zatvora u trajanju 6 mjeseci ili stroža kazna zbog počinjenog kaznenog djela. Isto tako Vas možemo izvijestiti da su 4 policijska službenika iz vašeg upita  privremeno suspendirani sa zadataka i dužnosti koje obavljaju do okončanja stegovnog postupka“, kazali su našem portalu na upit oko Reze, i drugih policajaca. Zapravo, a što su bili zakonski dužni nisu odgovorili na naš upit.

Sutkinja ni(je) sačinila zapisnik

Druga stvar zbog čega je Z.K. iz Posušja oslobođen od optužbe jest što sutkinja za prethodni postupak Ivanka Kopilaš o razgovoru sa policijskim službenicima PU Posušje nije sačinila službenu zabilješku koju je bila dužna sačiniti po zakonu. Ili ju je pak sačinila? Naime, Općinski sud u Širokom Brijegu u svojoj odluci navodi da postoji službena zabilješka u spisu broj 64 0K 048526 18 Kpp, dok Županijski sud u Širokom Brijegu odlučujući o žalbi tvrdi da se u spisu ne nalazi službena zabilješka na koju se poziva Općinski sud u Širokom Brijegu i Tužiteljstvo.

Hercegovina.info

Post Posušaku policajac ‘našao’ drogu u mašini koja je pola sata ranije bila čista je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima