back to top

Pripovijest o dvoje zaljubljenih – bestseller 15. stoljeća u Tomislavgradu

TNT RADIO

Večeras je u Tomislavgradu održana promocija bestsellera 15. stoljeća koji je s latinskoga jezika prevela naša sumještanka Maja Tabak Demo. Knjiga nosi primamljivi naslov Pripovijest o dvoje zaljubljenih, a napisao ju je, prije nego je postao papa Pio II., Enea Silvije Piccolomini. Riječ je tu o ljubavnoj avanturi mlade udane žene Lukrecije i stranca Eurijala s kojim želi pobjeći. Epistolarni roman pun erotskih prikaza zanimljive je tematike, a u njegovu tumačenju nitko ne zaobilazi činjenicu da ju je napisao papa. Na promociji smo saznali je li to ispravan put interpretacije jer, iako budući papa, i on je čovjek kojega može obuzeti sila ljubavi. Uz autoricu, o knjizi su govorili profesori Marija Pavković Baković i Krešimir Tabak.

Zaljubljenost ne bira žrtve, kao ljudska bića svi smo potencijalna lovina.

Rekao je Krešimir Tabak i potaknuo nas na to da se u knjizi svi pronađemo jer nismo u poziciji s koje bismo mogli osuđivati – kozmičkoj sili, tj. ljubavi, teško je odoljeti ma koliko god se trudili.

Foto: Tomislavcity

Marija Pavković Baković pripisala je ovome djelu atribut svevremenskoga, stoga je njegov prijevod izniman doprinos za hrvatsku čitateljsku publiku. Psihološka drama koja se tematizira u Pripovijesti, kaže Marija, nikada ne može postati klišej jer je uvijek zanimljiva i ispričana na novi književni način, ali ova Pripovijest osvježenje je za današnju publiku jer se kao renesansno djelo vraća klasicima.

Piccolomini je bio osebujna ličnost 15. stoljeća. Imao je zanimljiv životni put – od hedonizma do posvećenoga života, stoga je oblikovanje likova ove pripovijesti imalo dobru podlogu. Kako je profesor Tabak istaknuo, sam Piccolomini znao je reći da ne zna kako će preživjeti celibat, ali ipak je ostao vjeran Bogu nakon zaređenja. Zbog zanimljive biografije autora ove knjige, a i same ljubavne tematike, ona i danas može naći mjesto u srcima čitatelja.

Na predstavljanju svoga prvijenca Maja Tabak Demo, asistentica na Filozofskome fakultetu u Zagrebu (magistrica povijesti i latinskoga jezika), istaknula je da se odavno nije osjećala tako lijepo, s toplinom oko srca, ispred publike, iako je često pred njom. Kod kuće je ipak uvijek najljepše i posebno, pogotovo onda kad imaš toliko ljudi kojima možeš zahvaliti za sve godine bodrenja i potpore na svome putu.

Želim da uz ovu knjigu svojoj misli dadnete makar neznatna počinka – poručila je budućim čitateljima.

Foto: Tomislavcity

Uime organizatora Matice hrvatske Tomislavgrad govorio je predsjednik Mate Kelava, a lijepu romantičnu atmosferu na promociji pojačao je Pjevački ansambl Matice hrvatske Tomislavgrad.

Knjiga sadrži predgovor, iscrpnu Piccolominijevu biografiju, uvodnu studiju o  djelu, dvojezični latinsko-hrvatski prijevod popraćen komentarima te popis bibliografije.

pripovijest o dvoje zaljubljenih – bestseller 15. stoljeća u tomislavgradu
Foto: Tomislavcity
pripovijest o dvoje zaljubljenih – bestseller 15. stoljeća u tomislavgradu
Foto: Tomislavcity

Čestitamo Maji, a vas pozivamo da se podsjetite pravih književnih ljubavnih klasika i uživate u Pripovijesti o dvoje zaljubljenih.

Helena Lučić/ Tomislavcity

Objava Pripovijest o dvoje zaljubljenih – bestseller 15. stoljeća u Tomislavgradu pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima