back to top

Procijepljenost djece u rodilištu u Livnu veća od 95%

TNT RADIO

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a dr. Diana Mamić kazala je kako je procijepljenost MRP (MMR) cjepivom u HB županiji znatno bolja od ostatka Federacije BiH

Zbog pada imunizacije djece, kako u Europi tako i u BiH, nekad iskorijenjena bolest koja može izazvati epidemiju ponovno se vraća, piše Večernji list BiH.

Ospice i hripavac

Riječ je o ospicama zbog kojih je u nekoliko regija BiH proglašena epidemija, a zabilježen je i porast oboljelih od hripavca, odnosno velikog kašlja. Kakvo je stanje u HBŽ-u, provjerili smo u županijskom Zavodu za javno zdravstvo. Ravnateljica Zavoda dr. Diana Mamić kazala nam je kako na tjednoj bazi, u skladu s preporukama Zavoda za javno zdravstvo FBiH, pomno prate epidemiološku situaciju, kao i da za sada nema ni jedan prijavljen slučaj, a procijepljenost MRP (MMR) cjepivom znatno je bolja od ostatka Federacije.

– Cijepljenje u samom rodilištu veće je od 95%, što je odlično. Međutim, s kasnijim dozama imamo blagi pad, pogotovo imamo pad u prvoj godini života, tu nam je procijepljenost oko 80%, no i dalje je to u odnosu na ostale županije više nego dobro – kazala nam je dr. Mamić.

Potvrdio je to i pedijatar dr. Jandre Hrgić, ravnatelj livanjskog Doma zdravlja, te dodao: “Ranije se pojavilo jedno razdoblje djece koja su bila zahvaćena drugim MRP cjepivom u nizu za vrijeme rata i ta djeca nisu tada bila procijepljena. To su sad već odrasli ljudi, ali kroz ovo razdoblje nije se pokazalo. Prije nekoliko godina bilo je izvjesno razdoblje epidemije zaušnjaka, ali se sve to svelo na 20-ak slučajeva, tako da mogu reći da je u posljednjih 30 godina, što se tiče Doma zdravlja Livno i općenito procijepljenosti populacije, prvenstveno djece, stanje zadovoljavajuće.”

Iz Svjetske zdravstvene organizacije ističu kako je cijepljenje dvjema dozama cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubeole od iznimne važnosti za doživotnu zaštitu, a u FBiH, pa tako i u HBŽ-u, odnedavno se počelo i s cijepljenjem protiv humanog papiloma virusa.

Večernji.ba

Vrtlarija Šarić Livno

relax-portal.info

mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima