back to top

Radni boravak projektnog tima arhitekata u Općini Posušje

TNT RADIO

Od 22.-24. 03. u općini Posušje boravili su arhitekti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Radni boravak projektnog tima nastavak je višemjesečne suradnje na urbanim planovima i idejnim rješenjima.

U studenom 2023. godine načelnik Općine Posušje potpisao je Memorandum o suradnji s International University of Sarajevo koji je podrazumijevao razmjenu znanja, iskustva i podataka. Shodno Memorandumu načelniku Općine Posušje i ministru Prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša ŽZH, Zvonimiru Širiću prezentirano je 26 radova u printanom, digitalnom i animacijskom formatu.

Sukladno održanim Danima arhitekture i urbanizma u Posušju (prosinac 2023.) nastavak suradnje s Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu odnosi izradu projektne dokumentacije “stare škole”  (adaptaciju, restauraciju, konzervaciju) u Dom kulture Općine Posušje i nužno proširenje srednje škole.

Tim povodom zadatak  radnog projektnog tima bila su mjerenja, snimanja, zapisivanja i kreiranje idejnih rješenja.

Općina Posušje je za potrebe projekta ustupila sva tehnička sredstva uključujući i snimanje  dronom.

Tim arhitekata predvodili su:  Prof. dr.  Adnan Pašić redovni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Gostujući istraživač Arhitektonskog odjela MIT-a (1998), gostujući profesor Arhitektonskog fakulteta Istanbulskog tehničkog univerziteta (2017) i predavač na univerzitetima u SAD-u, Japanu, Nizozemskoj, Turskoj, Švicarskoj, Austriji i Hrvatskoj. Nagrađen s više od  20 Internacionalnih i nacionalnih arhitektonskih i urbanističkih konkursa, dobitnik 3 godišnje nagrade AABH.

Dr. Adi Ćorović je profesor na Arhitektonskom programu Internacionalnog Univerziteta (IUS) u Sarajevu. Ujedno je Stručni savjetnik za graditeljsko naslijeđe Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, gdje je od 2007. do danas izradio 85 istraživačkih radova na osnovu kojih su različita kulturna dobra proglašena nacionalnim spomenicima BiH, uključujući Sarajevsku čaršiju. Vršio je dužnost koordinatora projekta Konzervacije Zemaljskog muzeja BiH i zgrade Crvenog križa BiH u Sarajevu (2013/22.). Za izniman doprinos 2018. godine proglašen je Vitezom od strane Predsjednika Republike Italije.

2010.  dobitnik je nagrade EU za kulturnu baštinu “Europa Nostra”. Diplomirao na Politehniku u Milanu, Arhitektonski fakultet, sa najvišom ocjenom 100/100.

Programske aktivnosti koordinirao je savjetnik načelnika za komunikaciju sa domaćim i međunarodnim institucijama, Jozo Kolobarić.


radni boravak projektnog tima arhitekata u općini posušje
radni boravak projektnog tima arhitekata u općini posušje
radni boravak projektnog tima arhitekata u općini posušje
radni boravak projektnog tima arhitekata u općini posušje

Objava Radni boravak projektnog tima arhitekata u Općini Posušje pojavila se prvi puta na Posušje.info.

www.posusje.info

mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima