Što i koga će otkriti Epsteinova lista? |


Očekuje se da će stotine zapečaćenih sudskih podnesaka o Epsteinu, optuženom trgovcu ljudima koji se objesio u zatvorskoj ćeliji 2019., uključivati ​​imena istaknutih ljudi poput princa Andrewa i bivšeg predsjednika SAD-a Billa Clintona.

Clinton nije optužen ni za što nezakonito. Jedna od Epsteinovih žrtava rekla je u sudskim dokumentima da je upoznala bivšeg predsjednika na Epsteinovom privatnom otoku na Karibima; Clinton je zanijekao da je ikada posjetio otok.

Što je Epsteinova lista?

Očekuje se da će “popis” uključivati ​​više od 150 imena pronađenih u sudskim dokumentima, što bi moglo rasvijetliti koje su se istaknute osobe nastavile družiti s Epsteinom i njegovom bivšom djevojkom i osuđenom suradnicom Ghislaine Maxwell nakon što je 2008. godine u Palm Beachu na Floridi osuđen za seks s maloljetnicima. Zapečaćeni dokumenti bili su dio tužbe za klevetu koju je pokrenula jedna od njihovih tužiteljica, Virginia Giuffre.

Nekoliko važnih imena povezivalo se s Epsteinom otkako su savezni agenti u srpnju 2019. uhitili upravitelja hedge fonda pod optužbama za trgovinu ljudima u svrhu seksa, uključujući milijardera, suosnivača Microsofta Billa Gatesa i bivšeg ministra financija Lawrencea Summersa. Gatesov glasnogovornik rekao je za Wall Street Journal da su se njih dvoje sastali samo “u filantropske svrhe, zbog čega mu je žao”. Summers je preko glasnogovornika rekao da “duboko žali” zbog miješanja s Epsteinom.

– Oglas –

Nitko osim Epsteina i Maxwella, kako piše USA Today, nije optužen za kazneno djelo u ovom slučaju. Politička analitičarka Charlotte Clymer rekla je da bi objavljivanje imena bilo zabrinjavajuće samo “ako čelnici naše nacije i politički mediji pokušaju umanjiti Epsteinovu listu i zataškati sve zločine protiv nevinih”.

“Kada je riječ o pitanjima seksualnog zlostavljanja i trgovine ljudima, transparentnost je uvijek dobra stvar”, rekla je Clymer.

– Oglas –

Giuffre je kazala da su je, dok je bila tinejdžerica, Epstein i Maxwell tjerali na seksualne odnose s moćnim muškarcima, uključujući princa Andrewa. Giuffre je postigla izvansudsku nagodbu s Andrewom, koji je zanijekao njezine optužbe. Također je iznijela optužbe protiv istaknutog odvjetnika Alana Dershowitza, ali je od njih odustala krajem 2022.

Epstein je izvršio samoubojstvo vješanjem dok je čekao suđenje u federalnom pritvorskom centru na Manhattanu.

Maxwell, koja se bavi jet-settingom koja je postala osuđeni trgovac ljudima za seks, služi 20-godišnju zatvorsku kaznu jer je pomagala biznismenu Epsteinu da seksualno zlostavlja maloljetne djevojke.

Nema optužbi protiv Clintona

Giuffre nije optužila Clintona za nedjelo; rekla je da je bivšeg predsjednika upoznala na Epsteinovom privatnom karipskom otoku.

U izjavi iz 2019., Clintonov ured je rekao da bivši predsjednik “ne zna ništa o strašnim zločinima za koje je Jeffrey Epstein priznao krivnju u Floridi prije nekoliko godina, ili onima za koje je nedavno optužen u New Yorku”.

Također je rečeno da je Clinton letio Epsteinovim zrakoplovom, ali “nije razgovarao s Epsteinom više od desetljeća”.

Bivši američki predsjednik Bill Clinton, identificiran kao “Doe 36”, spominje se u sudskim spisima više od 50 puta, navodi ABC News.

Epstein je također dobro poznavao Donalda Trumpa prije nego što je postao predsjednik; nema naznaka da je Trumpovo ime u dokumentima.

Godine 2002. Trump je za New York Magazine rekao: “Poznajem Jeffa 15 godina. Sjajan tip. S njim je jako zabavno biti. Čak se priča da voli lijepe žene kao i ja, a mnoge od njih su mlađe”.

Otkrivanje imena

Američka okružna sutkinja Loretta Preska prošlog je mjeseca presudila da nema pravnog opravdanja za nastavak prikrivanja imena više od 150 “John and Jane Does” navedenih u podnescima.

Preska je naredila otpečaćivanje dokumenata nakon 1. siječnja. Puštanje bi se moglo dogoditi bilo kada u nadolazećim danima ili tjednima.

“Velika” imena u politici, umjetnosti i biznisu

Tijekom godina neka su imena isplivala.

Epsteinovi dnevnici o planiranju do kojih je došao Wall Street Journal uključivali su imena poput Williama Burnsa, direktora CIA-e, i Kathryn Ruemmler, savjetnice Bijele kuće za vrijeme Baracka Obame. Na listi se našao autor Noam Chomsky, glumac Woody Allen, bivši norveški premijer Thorbjørn Jagland, bivši izraelski premijer Ehud Barak.

Epsteinov bivši pilot Larry Visoski posvjedočio je 2021. da su Clinton i Trump letjeli Epsteinovim privatnim zrakoplovom. Ostali istaknuti putnici bili su princ Andrew, violinist Itzhak Perlman, bivši čelnik većine u Senatu George Mitchell, pokojni senator iz Ohija John Glenn i glumac Kevin Spacey, rekao je.

– Oglas –

mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima