Što pčelari u Federaciji očekuju od novog zakona

Pčelari Federacije BiH na današnjem okruglom stolu o Nacrtu zakona o pčelarstvu FBiH u Sarajevu izrazili su nadu da će biti postignuto rješenje na dobrobit prvenstveno pčela, pa društava u cjelini i svakako pčelara.

Predsjednik Saveza pčelara FBiH Rehad Deljo izjavio je da zakon možda i nije neophodan jer postoji pravilnik usvojen 2018. koji nije do kraja implementiran, a poslužio je kao osnov za izradu zakona.

Dodao je da će uz određene amandmane pokušati riješiti pitanja poput položaja udruženja i saveza, zdravstvene zaštite pčela, financiranja, očuvanja domaće proizvodnje i edukacije.

Deljo je naglasio da u FBiH postoji značajan fond pčelara s blizu pola milijuna košnica koji treba čuvati i zaštititi, jer uz edukaciju ljudi, primjenu novih znanja i tehnologija mogu značajno povećati proizvodnju.

Pčelar i veterinar Nusret Sirćo smatra da je u prvi plan potrebno staviti lokalna udruženja pčelara koja gazduju pčelinjom pašom i koja bi morala obuhvatati sve pčelare, kako bi bilo moguće vršiti edukaciju i kontrolu zdravlja pčelinjih zajednica.

Naglasio je da je pčelarska proizvodnja posebna jer ne samo da nimalo ne šteti prirodi, već u značajnoj mjeri doprinosi ekosustavu.

Post Što pčelari u Federaciji očekuju od novog zakona je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima