U Federaciji moguća uplata dobrovoljnog osiguranja, ali samo do 65. godine života

U slučaju kada osobi nedostaje nekoliko mjeseci staža, a napunila je 65 godina, Kvesić navodi da je jedno od rješenja da osoba, ako je bila prijavljena u nekoj tvrtki, ali joj nisu uplaćivani doprinosi, može problem regulirati tako da plati sama ili preko tvrtke u kojoj je radila.

– Ako postoji takvo razdoblje. Ako ne, jedina opcija da ispuni uvjete za mirovinu je da se negdje zaposli – navodi Kvesić. Pozvao je sve osiguranike, odnosno stanovnike ovog bh. entiteta da navrijeme počnu razmišljati o stjecanju uvjeta za ostvarenje mirovine. – Postoji i opcija da Zavod za zapošljavanje osiguraniku dokupi do tri godine nedostajućeg staža, ali uvjet je da je osoba prijavljena na Zavod za zapošljavanje. Bilo je slučajeva da osoba tako ima 12-13 godina staža, nije prijavljena na službu za zapošljavanje i onda, kada napuni 65 godina, pita “što ja sada mogu”. Sada ništa, osim zaposliti se – kazao je Kvesić komentirajući kako je pronaći posao u tim godinama malo teže te da ima dosta građana s takvom situacijom.

Inače, dobrovoljno osiguranje može uplaćivati svaka osoba starija od 15 i mlađa od 65 godina, a koja ima prebivalište na području Federacije BiH i koja nije u obveznom osiguranju, odnosno nije u radnom odnosu. Uplatom 15 godina dobrovoljnog mirovinskog staža osoba s navršetkom 65. godine može ostvariti minimalnu mirovinu koja trenutačno u Federaciji BiH iznosi 538,27 KM. Važno je naglasiti kako je pri osobnom uplaćivanju staža potrebno donijeti potvrdu o prebivalištu, liječničku potvrdu i osobnu iskaznicu. Osoba koja želi sama sebi uplaćivati staž i tako sebi osigurati primanja nakon 65. godine popunjava izjavu u kojoj, među ostalim, navodi kako se ne nalazi na redovitom školovanju, kao i da nije osigurana obveznim mirovinskim osiguranjem na neki drugi način. Dobrovoljni staž joj ide od trenutka predaje dokumentacije. Iz Zavoda MIO ranije su naglasili kako pri uplati ove vrste osiguranja nije potrebna tvrtka kao posrednik. Dakle, ovo osiguranje se regulira u Zavodu MIO sklapanjem ugovora.

– Osoba se registrira, dobije odluku o dobrovoljnom osiguranju i taj staž računa se kao mirovinski, odnosno redoviti – zaključili su iz Zavoda MIO.

mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima