back to top

U Osnovnoj školi Kardinala Stepinca obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja

TNT RADIO

20.ožujka 2024. god. u OŠ Kardinala Stepinca obilježen je Svjetski dan oralnog zdravlja. Održano je veoma korisno druženje prvašića s doktoricom stomatologije Jasenkom Sremac.

Doktorica Jasenka je najmlađe učenike poučila pravilnoj njezi i održavanju zubića, ishrani važnoj za zdravlje zuba te važnosti redovitih posjeta stomatologu.

Na modelu usne šupljine i zubala demonstrirala je pravilan način pranja zubiju, izvršila nekoliko kontrolnih pregleda, pokazala instrumente kojima se stomatolozi svakodnevno služe, a svi prvašići dobili su lijepe poklone za zdrave i jake zube, što je izmamilo osmijeh na njihova lica.

Susret je prošao u ugodnoj atmosferi. Prvašići su slobodno postavljali pitanja doktorici o svemu što ih zanima i prepričavali svoja iskustva o posjetama stomatologu.

Vrijednost ovakvih susreta je višestruka, kako u samoj edukaciji tako i u suzbijanju straha od zubara, poručili su iz Osnovne škole.

Donosimo nekoliko korisnih savjeta povodom Dana oralnog zdravlja:

  • Nikada nije prerano ili prekasno za početak brige o ustima; vaše tijelo će vam zahvaliti.
  • Oralno zdravlje je mnogo više nego lijep osmijeh.
  • Roditelji trebaju voditi brigu o oralnom zdravlju svoje djece i motivirati ih da brinu za svoje zube dok rastu.
  • Oralno zdravlje je i opće zdravlje imaju dvosmjerni uzajamni odnos
  • Usta su ogledalo tijela i nude informaciju o stanju općeg zdravlja, otkrivajući nutritivne nedostatke i znake drugih bolesti.
  • Usvojite dobre navike oralne higijene i redovite zubne preglede kako biste doprinijeli dugotrajnom kvalitetnom životnom vijeku.
  • Izbjegavajte faktore rizika, usvojite dobre navike oralne higijene i redovite zubne preglede kako biste zaštitili usta i tijelo.
  • Mnogi opći zdravstveni uvjeti povećavaju rizik od oralnih bolesti, poput dijabetesa koji povećavaju rizik od bolesti desni, a problemi u ustima također mogu negativno utjecati na ostatak tijela.
  • Većina oralnih bolesti dijele zajedničke faktore rizika s drugim bolestima.
  • Zaštitite usta i tijelo usvajanjem dobrih oralnih higijenskih navika, jedući zdravu hranu – niske količine šećera i više voća i povrća,a odrasle osobe trebaju prestati pušiti i smanjiti količinu alkohola.


u osnovnoj školi kardinala stepinca obilježen svjetski dan oralnog zdravlja
u osnovnoj školi kardinala stepinca obilježen svjetski dan oralnog zdravlja

Objava U Osnovnoj školi Kardinala Stepinca obilježen Svjetski dan oralnog zdravlja pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima