Besplatno testiranje glukoze u krvi održano diljem Hercegovine

dijabetes
Besplatno testiranje glukoze u krvi održano diljem Hercegovine

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa održano je besplatno testiranje razine glukoze u krvi kojeg organizira Udruga dijabetičara HNŽ/K „Insula“. Testiranje se održalo istovremeno u tri grada: Mostaru, Međugorju i Čapljini.

U trgovačkom centru „Mepas Mall“ udruzi „Insula“ pridružili su se studenti medicine i farmacije iz Mostara.

Članica udruge „Insula“ Branka Varga kao razlog sudjelovanja u akciji navodi osobne razloge, budući da joj sin boluje od dijabetesa tipa I., tzv. juvenilnog dijabetesa koji se javlja u dječjoj dobi.

„Dijabetes tipa II. je uvjetovan životnim okolnostima, pretilošću i nezdravom ishranom. Kao najbolje preventivne mjere pokazale su se kretanje, održavanje tjelesne težine u granicama normale, izbjegavanje konzervansa i brze prehrane“, izjavila je Varga te napomenula kako u HNŽ od juvenilnog dijabetesa boluje približno 80 djece.

Testiranju je slijedilo prikazivanje filma o životu s dijabetesom „Safely in the Rainbow“.

Među testiranim bilo je kako umirovljenika tako i onih mlađe životne dobi, među kojima se našla i studentica Antonija Rako kojoj je ovo drugi put da se testira na dijabetes. „Inače ne bolujem od dijabetesa ali mi je super što se na ovaj način podiže svijest ljudi o ovoj bolesti“, rekla je studentica medicine Antonija Rako.

Svjetski dan dijabetesa obilježava se svakog 14. studenog počevši od 1991. godine. Utemeljile su ga „Međunarodna federacija dijabetičara“ i „Svjetska zdravstvena organizacija“.

Matej Cikojević / Enis Pekić / Ruža Čalaga

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista