Ekološki problem Mostara

DEPONIJA UBORAK
Ekološki problem Mostara

Mještani mostarskih naselja u blizini deponije „Uborak“ već određeno vrijeme suočavaju se s problemom odlaganja otpada u blizini njihovih kuća, gdje se, prema njihovim riječima, svaki dan odlažu velike količine otpada, od kojih se samo dio reciklira. Od subote 22. veljače 2020., mještani sjevernih mostarskih naselja su ponovno blokadom spriječili dovoz i istovar smeća na deponiju.

Situacija je eskalirala početkom lipnja prošle godine, nakon što su nevladine organizacije iznijele podatak da se na tu deponiju odlaže sumnjivi mulj sa pročistača otpadnih voda iz južne zone Mostara. Također ističu kako deponija nema ni jedan validan dokument na osnovu kojega može raditi.

Mještani okolnih naselja su u više navrata blokirali odlagalište, zahtijevajući da se pristupi rješavanju tog ekološkog problema, započevši sa blokadama 10. lipnja prošle godine, kada je grad bio zatrpan otpadom. Blokada je trajala do 20. lipnja, kada je dogovoreno s predstavnicima vlasti o budućim koracima, među kojima je navedeno i pronalaženje nove lokacije.

U prošloj godini osnovana je radna grupa za pronalazak nove lokacije za odlagalište, a početkom veljače 2020. predloženo je šest potencijalnih lokacija. Predsjednik Udruge građana ˝Jer nas se tiče˝ Omer Hujdur izjavio je da je to jedini način da natjeraju vladajuće strukture da rade svoj posao, te da nema novosti o ispitivanjima i provjerama šest novih potencijalnih lokacija, dok gradske vlasti upozoravaju kako će rješavanje ovoga problema zahtijevati puno vremena i novca.

Građani su poručili da neće odustati od zahtjeva, te da će trajno blokirati deponiju ukoliko tijekom tjedna ne bude pronađena nova lokacija za njen smještaj.

Ines Ćorić
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista