Klinika za dječje bolesti dobila suvremeni EEG uređaj

SKB MOSTAR
Klinika za dječje bolesti dobila suvremeni EEG uređaj

Predstavnice NeurNet projekta uručile su danas EEG uređaj Klinici za dječje bolesti SKB- a Mostar. Uređaj je s pripadajućom opremom  za uspostavu video monitoringa uspješno instaliran, a s radom bi trebao početi sredinom iduće godine.

Neuropedijatrica dr. Ana Boban Raguž je istaknula kako će ovaj uređaj značajno pomoći djeci. „Ovo će biti ogroman napredak i sada slijedi umrežavanje s drugim centrima koji se bave problematikom epilepsije u dječjoj dobi“ kazala je dr. Boban Raguž.

EEG će biti umrežen s Republikom Hrvatskom, Crnom Gorom i drugim centrima iz Bosne i Hercegovine što će omogućiti razmjenu medicinskih podataka, drugo mišljenje i druge medicinske usluge.

Video EEG monitoring omogućuje potvrdu dijagnoze epilepsije te određuje ishodište epileptičkih napadaja. Provoditi će se ambulantno kod pacijenata koji imaju učestale napadaje (najmanje tri dnevno), te hospitalno kod bolesnika u kojih se napadaji događaju rjeđe. U sobi za video EEG postoji posebno prilagođen ležaj za dijete i poseban ležaj za majku pratilju.

Oprema je nabavljena u okviru Interreg IPA CBC programa teritorijalne suradnje Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske za projekat NeurNet¸¨Mreža za zbrinjavanje bolesnika s farmakorezistentnom epilepsijom i bolesnika sa uznapredovalom fazom Parkinsonove bolesti“, a njegova vrijednost je preko 100.000 maraka.

Josipa Božić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista