Održan Next Innovation Hackathon

FESTIVAL INOVACIJA
Održan Next Innovation Hackathon

U prostorijama SPARKa održan je događaj koji je na jednom mjestu okupio najbolje programere, dizajnere i različite poslovne stručnjake koji su tijekom 24 sata trebali osmisliti svoj proizvod na temu ''Mostar - pametni grad''.

Natjecatelji su pokazali svoje IT i biznis vještine pri razvijanju inovativnih rješenja na temu Mostar - pametni grad. Ta tema podrazumijeva inovativna rješenja na područjima kulture, turizma i općenito poboljšanja života u Mostaru. Uz podršku grada Mostara na ovaj način mogu se riječiti problemi u kazalištima, na koncertima, u turizmu, prometu i slično. Tijekom 24 sata svaki od sedam timova trebao je osmisliti i izraditi svoj proizvod, a odmah nakon toga demonstrirati svoj rad.

Ovogodišnji pobjednik Hackathona je tim Adictad, koji je osvojio 5.000 KM za svoj pametni kiosk/terminal koji nudi besplatan WiFi za građane, digitalizira rute te prikazuje digitalne oglase.

Jedan od trojice članova pobjedničkog tima Marin Bevanda je istaknuo kako su razvijali hardversko riješenje popraćeno softverom koje služi za digitalizaciju svih informacija vezanih za lokacije koje su interesantne turistima za posjetiti, samim tim nuđenje najbližih ruta za vožnju, narudžbe taksija, praćenje ruta autobusa kada, odakle i s koje stranice polaze.

„Pored toga, terminal bi pomogao u očuvanju okoliša jer bi se izbjeglo postavljanje plakata na stablima, zgradama i ostalim nepredviđenim mjestima, dok bi se na ovom našem kiosku moglo oglašavati digitalno i bez tih posljedica. Pored toga, stanovnici i turisti bi mogli proučiti razne evente koji se nude, događaje u samom Mostaru i okolici, te pročitati nešto više o tim događajima“, kazao je Bevanda te dodao kako bi bio integriran i besplatni WiFi unutar samog terminala.

„To bi bilo interesantno i ljudima koji se spajaju na internet i trebaju konekciju da bi poslali e-mail, javili se na whatsapp i slično“, dodao je Bevanda.

Drugo mjesto na natjecanju i 3.000 KM osvojio je tim Code Busters sa aplikacijom za praćenje gradskih autobusa u stvarnom vremenu pomoću GPS trackera, dok je na trećem mjestu sa osvojenih 1.500 KM bio tim Cult sa aplikacijom koja omogućuje građanima Mostara da daju ideje za poboljšanje grada.

Hackathon je dio Festivala inovacija powered by Grad Mostar koji se održava od 4. do 8.11. ove godine u SPARKu i hotelu Mostar. Petodnevni događaj sastoji se od hackathona, startup natjecanja i konferencije, a namijenjen je ljudima s novim idejama, osnivačima startupa, tvrtkama, investitorima i ostalim pripadnicima startup i biznis ekosustava.

Franka Ipša

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista