Održana svečanost 27. obljetnice oslobađanja Bune

MOSTAR
Održana svečanost 27. obljetnice oslobađanja Bune

U okviru manifestacije Lipanjske zore na Buni 1992-2019. ispred spomen obilježja poginulim braniteljima održana je svečanost 27. obljetnice oslobađanja Bune nedaleko od Mostara.

Obilježavanju oslobođenja Bune nazočile su obitelji poginulih branitelja, branitelji i predstavnici braniteljskih udruga te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u HNŽ-u.

I ove godine pristiglo je i izaslanstvo IV. Gardijske brigade HV-a koji su zajedno s nekadašnjim pripadnicima II. Samostalne satnje HVO-a Buna položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika IV. Gardijske brigade HV-a Petru Ćuku, Edi Vidačkoviću, Zlatku Spajiću i Nikoli Džebi.

„Ovaj današnji dan mi slavimo kao učesnici Lipanjskih zora koji smo ponosni na današnji dan jer smo došli osloboditi ovaj prostor od agresora to smo uspjeli osloboditi u roku dva dana. Oslobodili smo cijeli teritorij s četiri žrtve poginulih i nešto ranjenih. To je za nas svetinja i mi ćemo slaviti dok ima živih na ovom mjestu“, ističe Rafael Gagro predsjednik organiziranog odbora.

Prisjećajući se poginulih branitelja, i želeći im odati počast bunjski pjesnik Vlado Puljić je napisao: Imena Vaša Sveta urezana u besmrtni kamen ostat će Hrvatski znamen. U povijsti svijeta, a ovaj spomen zavjetni oltar istini i slobodi.

U izvedbi recitacije OŠ Marina Držića Buna učenice su izvele recitaciju u zahvalu za žrtve branitelja i za Hercegovinu. Anđela Čobanovič i njena pjesma „Volim svoj Hrvatski jezik“ i Josipa Dragić i njena pjesma“Zavičajna gruda“.

Učenici OŠ Marina Držića Buna Matea Šimić i Matej Arapović su se posebno istaknuli športskim uspjesima te dobili nagrade najuspješnijih sportaša osnovnih škola grada Mostara. Poklone i iskrene čestitke učenicima su udjelili ministar branitelja Oliver Soldo i predsjednik organizacijskog odbora oslobađanja Bune Rafael Gagro.

„Htjeli smo se na prigodan način zahvalit postrojbama koje su sudjelovale ovdje na Buni, a osobito postrojbi knez Branimir Čitluk i 83. Domobranska pukovnija Široki Brijeg i njihovim poginulima smo napravili spomen obilježja da njihove obitelji i njihovi suborci mogu doći i upaliti svijeće i položiti cvijeće“, rekao je Oliver Soldo ministar branitelja.

Organizacijski odbor obilježavanja Lipanjskih zora na Buni pozvao je sve na prigodno druženje i osvježenje uz film o HVO-u.

Nikolina Turić
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista