Odzvonilo multitasking genijalcima u državnim službama

REFORMA JAVNE UPRAVE
Odzvonilo multitasking genijalcima u državnim službama

Svjetska banka i Europska komisija inzistirat će od vlasti u BiH na svim razinama da se konačno uspostavi jedinstveni registar javnih službenika. Uspostavom registra konačno bi se znalo koliko djelatnika dobiva plaću iz javnog proračuna, bilo da se radi o djelatnicima zaposlenim u državnim institucijama, učiteljima, liječnicima, policajcima, piše Večernji list BiH.

Zakon o uspostavi registra javnih službenika napravila je Vlada RS-a, ali je, kako prenose tamošnji mediji, vraćen na doradu jer se traži i da se u skupinu javnih službenika uvrste i zdravstveni radnici koji nisu obuhvaćeni zakonom, pa će se on možda morati mijenjati, kažu u Agenciji za državnu upravu.

"Glavna korist od registra bila bi ta što bi se točno znalo koliko ima radnika koji se financiraju iz entitetskih, ali i iz proračuna BiH, i tko prima jednu, a tko više plaća i jesu li dvostruke dužnosti nespojive. Znalo bi se i u kojim područjima ima viška, a u kojima manjka radnika", prenosi Glas Srpske.

U FBiH još ništa nema od uspostave ovakvog registra, osim deklarativnog stava da ga je potrebno napraviti zbog uvjeta koje je pred njih postavila Europska komisija. Iako službenih nema, prema neslužbenim podacima, u Federaciji BiH samo u javnoj upravi u lokalnim zajednicama radi 13.500 ljudi, dvostruko više nego u Republici Srpskoj.

U analizi koju je napravila Inicijativa za monitoring europskih integracija BiH stoji kako je jedan od ciljeva svih razina vlasti, pa tako i Federacije BiH, donošenje usklađenih zakonskih rješenja službeničkog sustava u FBiH. Također je potrebno zakonski obuhvatiti broj svih zaposlenih u tijelima državne službe, napraviti središnji registar zaposlenika (državnih službenika i namještenika). Kako piše u analizi, treba urediti učinkovit sustav upravljanja ljudskim potencijalima, urediti odnos svih razina vlasti u FBiH u području državne službe.

"Kako bi se napredovalo prema Europskoj uniji, mora se raditi na umanjenju fragmentiranosti i preklapanju nadležnosti između vlasti županija i vlasti Federacije BiH, kroz model sporazumijevanja za funkcionalnu uspostavu izvršavanja nadležnosti i odgovornosti u oblasti javne uprave. Federalno ministarstvo pravosuđa treba, u suradnji s resornim ministarstvima, izvršiti analizu organizacije i funkcioniranja tijela uprave, upravnih organizacija i pravnih osoba s javnim ovlastima", stoji u preporuci Inicijative za monitoring europskih integracija BiH

Također, u skladu s rezultatima analize izraditi model reorganizacije tijela uprave i zakonom osigurati međusobna spajanja poslovnih procesa, po stvarnoj srodnosti, a neovisno o faktičkoj pripadnosti pojedinom resoru, izvršiti optimalnu raspodjelu nadležnosti, dužnosti, poslova i procesa između svih federalnih institucija u sustavu javne uprave", preporuka je institucija EU-a.

Spomenimo da se, preporukama Europske komisije koje su na 22 stranice poslane institucijama vlasti u BiH, spominje kako se mora iduće godine u potpunosti dovršiti reforma javne uprave. U preporukama Europske komisije jasno je naglašeno da javna uprava mora biti učinkovitija i lišena bilo kakvog političkog upliva.

"BiH mora osigurati provedbu učinkovitog sustava upravljanja ljudskim resursima, posebice u zapošljavanju. Potrebno je izmijeniti Zakon o državnoj službi kako bi se smanjio rizik od politizacije državnih službi na svim administrativnim razinama, usvojiti nacionalni program za usklađivanje pravnih propisa s pravnom stečevinom Europske unije", piše u dokumentu preporuka Europske komisije poslanim institucijama vlasti u BiH.

prvi.tv

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista