Papa Franjo se ispričao za mračne epizode irskog klera

DUBLIN
Papa Franjo se ispričao za mračne epizode irskog klera

Drugog i posljednjeg dana posjeta Irskoj papa Franjo zatražio je oprost za, kako je rekao, “skandal i izdaju” koju su doživjele žrtve spolnog zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.

Dublinom se tijekom posjeta vozio i u Škodi, odbacivši blindiranu limuzinu. Među dvjestotinjak tisuća vjernika u parku Phoenix, na misu kojom je završen još jedan Svjetski susret obitelji, stigao je ipak u papamobilu. S oltara, poglavar Katoličke crkve zatražio je oprost za mračne epizode tamošnjeg klera.

“Tražimo oprost za vremena kada kao Crkva nismo žrtvama bilo kakvog zlostavljanja pokazali suosjećanje pri traženju pravde i istine ni poduzeli konkretne korake. Tražimo oprost za neke članove crkvene hijerarhije koji nisu vodili računa o tim bolnim slučajevima, te su šutjeli o tome”, kaže papa.

Imena stotina beba umrlih u tamošnjim domovima za nevjenčane majke koje je vodila Crkva pročitana su na mjestu dječje masovne grobnice. Čitali su ih oni koji su preživjeli jer su posvojeni, njihove majke skončavale su u praonicama i drugim radno-popravnim ustanovama za posrnule djevojke. I na njih, ali i na preživjele zlostavljane maloljetnike mislio je Papa tijekom jutarnjeg angelusa u marijanskom svetištu Knock.

HMS

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista