Parovi širom svijeta slave ljubav

sv. valentin
Parovi širom svijeta slave ljubav

“Povijest se prenosila s koljena na koljeno tj. Usmenom predajom pa se ne zna puno o sv. Valentinu. Bio je mučenik i svećenik Rimskog carstva, tada kršćani nisu smijeli javno ispovijedati svoju vjeru, a on je propagirao ljubav unatoč tom teškom razdoblju tvrdeći da ljubav ozdravlja pa je stoga i zaštitnik bolesnih”, objasnila je prof. povijesti Nevena Babić.

Sveti Valentin svećenik je i mučenik iz trećeg stoljeća. Njegov blagdan od davnina slavi se 14. veljače, a poznat je kao i blagdan zaljubljenih tj. Valentinovo. Sveti Valentin je bio prvi biskup grada Terni u Umbriji. Za vrijeme pape Viktora I. zaredio ga je za biskupa drugi znameniti umbrijski biskup i svetac, sv. Felicijan. Pokopan je na groblju izvan zidina Ternija u doba, a u Ternijskog katedrali se i danas čuva svečevo tijelo.

‘’Sveti Valentin bio je svećenik koji je živio na samim počecima kršćanstva. Život mu je odlikovan velikom mudrošću i krepošću. Zbog toga je u to vrijeme stekao veliki ugled među poganima i kršćanima. Tako je jednom prilikom rimski car Klaudije ll zatražio da mu bude prijatelj, ali uz uvijek da se vrati vjeri u rimske bogove. Valentin je ostao pri svojoj vjeri i zbog toga podnio mučeničku smrt. Neka nam on bude uzor da ostanemo uvijek čvrsti u svojoj vjeri’’, kazao je Fra. Ilija Nakić.

Najkasnije u 15. stoljeću je ovaj svetac povezan s blagdanom zaljubljenih, što se održalo do danas. Spomendan se u katoličkoj Crkvi slavi 14. veljače, kao neobavezan spomendan. Na isti dan obilježavaju ga anglikanci, kao i luteranske crkve, pri čemu valja napomenuti da je na njemačko govorno područje asocijaciju tog crkvenog spomendana s danom zaljubljenih "doputovala" nakon drugog svjetskog rata s američkom vojskom, koja je 1940.-ih godina organizirala i balove za Valentinovo.

‘’Pitam se i odgovor moram pronaći u dubini svoje duše, da bi odgovor razumjela. Zašto nam Crkva predlaže mučenike za uzore? Kada pomislimo na mučeništvo i težinu života povlačimo se i pravimo distancu od potencijalne patnje. Crkva nam nikako ne nudi uzore mučenika da bi nekoga mučili već da bi živjeli po njihovom uzoru, da imamo hrabrosti vršiti vjerno vjerske i građanske dužnosti jer to je područje naše svetosti. Preko svakodnevnih obveza i dužnosti živjeti život dostojan čovjeka. Sv. Valentin je bio Rimski svećenik, mudar i uzoran, koji je uživao veliki ugled i poštovanje kako kod kršćana tako i kod pogana’’, objasnila je Sestra Milosrdnica Leonarda Pirner.

Matea Stojanović / Ilijana Kelava

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista