Započela nastava za treću generaciju „Škole kritičkog mišljenja“

MOSTAR
Započela nastava za treću generaciju „Škole kritičkog mišljenja“

Centar za kritičko mišljenje u suradnji s portalom Tačno.net je i ove godine pokrenuo školu kritičkog mišljenja u Mostaru. U subotu je održana prva nastava za 2020. godinu gdje su polaznici  škole imali priliku slušati izlaganje prof. dr. Nersuta Ćorića.

Ciljna grupa škole kritičkog mišljenja su studenti, mladi ljudi, nezaposleni i svi oni koji žele razvijati svoje kritičko razmišljanje, a ispunjavaju normu starosne dobi od 17 do 30 godina.

„Od učenika se očekuje da razmišljaju kritički, ali često to ne mogu, jer se uče da razmišljaju reproduktivno. Što je reproduktivno mišljenje? Ono bi, lajički rečeno, bilo bubanje napamet, odnosno ponavljanje i upijanje informacija iz vaših udžbenika ili sa nastave. Ono nije nevažno, ali ne može biti jedino i svakako vas neće osposobiti da budete djelatni subjekti nakon što završite studij. Onemogućava vas da budete i djelatni subjekt tokom samog studija“, istaknuo je prof. Ćorić.

Na prvom izlaganju ove godine, polaznici su bili studenti „Sveučilišta u Mostaru“, „Univerziteta Džemal Bijedić“ u Mostaru, kao i mnogi studenti iz drugih gradova Bosne i Hercegovine poput Zenice, Tuzle i Banja Luke. Škola kritičkog mišljenja osposobljava mlade ljude da sagledaju ovaj segment razmišljanja kroz razne sfere života: kritičko mišljenje u umjetnosti, kritičko mišljenje u književnosti, novinarstvu, angažirana umjetnost kao produkt kritičkog mišljenja, osvrt na prošlost kritičkog mišljenja, sadašnjost i budućnost istog kao i mnoge druge teme koje zahtjevaju ovo mišljenje zbog svojih čimbenika.

„Kritičkim razmišljanjem vi nećete biti budući poslušnici niti podanici. Bit ćete djelotvorni, a biti djelotvoran znači kritički misliti“, rekao je prof. Ćorić.

Škola je otvorena 2017.godine i polaznici imaju priliku kroz neformalno obrazovanje steći vještine i znanja koje će biti njihova vodilja kroz kako formalno obrazovanje tako i kroz druge segmente njihovih profesija s kojima će se susretati. Nastava se održava vikendom kako bi studenti nesmetano mogli dolaziti i redovno pratiti nastavu sa izlagačima koji se mjenjaju svaki vikend. Neki od njih su: prof. dr. Đurđica Čilić, prof. dr. Snježana Kordić, prof. dr. Zilka Spahić-Šiljak, prof. dr. Dino Abazović, prof. dr Esad Bajtal, prof. dr. Dragan Markovina, novinar Viktor Ivančić i drugi.

Zadatak ovog projekta, kako ističu njeni predavači, jeste razvijanje ove vještine i ugledanje  na „zapadnjački“ način školovanja, koji još od ranih obrazovnih početaka sa mladim ljudi radi po principu davanja povratnih informacija, kritika i konkluzija.

Samra Alebić
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista