back to top

Vlada HNK usvojila Odluku o subvencioniranju poreza na promet prvom nekretninom za mlade

TNT RADIO

U skladu sa Programskim smjernicama Vlade i onim što je najavljivano proteklih sedmica, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je, na 15. redovnoj sjednici, usvojila demografski važnu odluku o refundaciji plaćenog poreza na promet nekretninama ili naknada pri kupovini zemljišta za izgradnju prve stambene nekretnine za mlade porodice na području HNK-a.

„Pod refundacijom se podrazumijeva odobravanje nepovratnih novčanih sredstava. Kabinet predsjednice Vlade refundirat će plaćeni porez na promet nekretnina ili plaćenu naknadu za uređenje građevnog zemljišta do maksimalnog iznosa od 7500,00 KM. Sredstva ćemo isplaćivati putem javnog poziva, a zaista želim da izrazim iznimno zadovoljstvom činjenicom da je Vlada zdušno stala iza ove odluke i da smo krenuli s ispunjavanjem onog što smo u svojim smjernicama i naznačili kao jedan od prioriteta. U konačnici, sretna sam jer mladim porodicama  barem djelomice, ali ipak osjetno olakšavamo prve korake u izgradnji porodičnog doma, a želimo da taj dom bude ovdje gdje su rođeni, rasli i školovani i gdje želimo da žive, odgajaju djecu i doprinose društvenoj zajednici“ – komentarisala je premijerka Marija Buhač.

Pravo na refundaciju imaju mlade porodice koje, između ostalih, ispunjavaju uslove: da je jedan od bračnih partnera državljanin BiH; da jedan od bračnih partnera u trenutku podnošenja zahtjeva nije stariji od 40 godina; da podnositelj zahtjeva i njegov bračni partner i njihova djeca nemaju niti su imali u vlasništvu ili suvlasništvu drugu stambenu nekretninu u BiH; da se stambena nekretnina koja je predmet zahtjeva nalazi na području HNK-a; da oba bračna partnera imaju prebivalište na području HNK-a, a barem jedan od njih ima prebivalište na području HNK-a tokom prethodne tri godine od dana raspisivanja javnog poziva, da su nekretninu kupili u godini u kojoj je raspisan javni poziv; da nekretnina nije predmetom legalizacije bespravno izgrađenog objekta, itd.

U javnom pozivu koji će uslijediti biće navedeni precizni uslovi i mjerila, propisani Odlukom. Podsjećamo da se Vlada nije odlučila na oslobađanje od predmetnog poreza jer je riječ o direktnom prihodu lokalnih zajednica, nego će subvencionisati odnosno refundirati plaćeni iznos za tu namjenu, po jasnim uslovima i mjerilima iz usvojene odluke.

radiokonjic.ba/Vlada HNK

21.03.2024.

radiokonjic.ba

mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima