back to top

Vlada HNŽ usvojila Odluku o subvencioniranju poreza na promet prvom nekretninom za mlade

TNT RADIO

U skladu s Programskim smjernicama Vlade i onim što je najavljivano proteklih tjedana, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije danas je, na 15. redovitoj sjednici, usvojila demografski važnu odluku o refundiranju plaćenoga poreza na promet nekretnine ili naknade za pogodnost građevnoga zemljišta (rente) i naknade za troškove uređenja građevnoga zemljišta kod kupnje odnosno izgradnje prve stambene nekretnine za mlade obitelji na području HNŽ-a.

”Pod refundiranjem se podrazumijeva odobravanje nepovratnih novčanih sredstava. Ured predsjednice Vlade refundirat će plaćeni porez na promet nekretnina ili plaćenu naknadu za uređenje građevnoga zemljišta do maksimalnoga iznosa od 7500,00 KM.

Sredstva ćemo isplaćivati putem javnoga poziva, a zaista želim izraziti iznimno zadovoljstvom činjenicom da je Vlada zdušno stala iza ove odluke i da smo krenuli s ispunjavanjem onoga što smo u svojim smjernicama i naznačili kao jedan od prioriteta.

U konačnici, sretna sam jer mladim obiteljima barem djelomice, ali ipak osjetno olakšavamo prve korake u izgradnji obiteljskoga doma, a želimo da taj dom bude ovdje gdje su rođeni, rasli i školovani i gdje želimo da žive, odgajaju djecu i pridonose društvenoj zajednici”, komentirala je predsjednica Vlade Marija Buhač.

Pravo na refundiranje imaju mlade obitelji koje, između ostalih, ispunjavaju uvjete: da je jedan od bračnih partnera državljanin BiH; da jedan od bračnih partnera u trenutku podnošenja zahtjeva nije stariji od 40 godina; da podnositelj zahtjeva i njegov bračni partner i njihova djeca nemaju niti su imali u vlasništvu ili suvlasništvu drugu stambenu nekretninu u BiH; da se stambena nekretnina koja je predmet zahtjeva nalazi na području HNŽ-a; da oba bračna partnera imaju prebivalište na području HNŽ-a, a barem jedan od njih ima prebivalište na području HNŽ-a tijekom prethodne tri godine od dana raspisivanja javnoga poziva, da su nekretninu kupili u godini u kojoj je raspisan javni poziv; da nekretnina nije predmetom legalizacije bespravno izgrađenoga objekta, itd.

U javnomu pozivu koji će uslijediti bit će navedeni precizni uvjeti i mjerila, propisani Odlukom.

Podsjećamo kako se Vlada nije odlučila na oslobađanje od predmetnoga poreza jer je riječ o izravnomu prihodu lokalnih zajednica, nego će subvencionirati odnosno refundirati plaćeni iznos za tu nakanu, po jasnim uvjetima i mjerilima iz usvojene odluke.

Objava Vlada HNŽ usvojila Odluku o subvencioniranju poreza na promet prvom nekretninom za mlade pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima