„Sveti Niko svijetom šeta, traži djecu svoju...“

Omiljeni kršćanski svetac
„Sveti Niko svijetom šeta, traži djecu svoju...“

Čišćenje čizmica i pisanje pisama sa željama ono je što raduje svako dijete u noći uoči 6. prosinca kad kršćanski svijet slavi svetog Nikolu. Zaštitnik je djece i pomoraca te nosi titulu jednog od najdražih kršćanskih svetaca.

U Engleskoj je Saint Nicholas, u Njemačkoj Sinterklaas, u Poljskoj Mikula... Nikola je rođen u 4. stoljeću na prostoru današnje Turske u jako bogatoj obitelji. U ranoj mladosti je izgubio roditelje od kuge nakon čega je brigu o Nikoli preuzeo ujak svećenik te ga odgojio u vjeri. Već kao mladić je počeo koristiti bogatstvo koje je naslijedio od roditelja kako bi pomogao siromašnima ne otkrivajući svoj identitet dobročinitelja.

Jedna od poznatijih legendi o Nikoli je ona koja objašnjava povezanost čizmica s ovim kršćanskim blagdanom. Legenda kaže kako je sv. Nikola u davna vremena živio u šumi pored sela u kojemu su živjele bogate i siromašne obitelji. Djeca u bogatim obiteljima su imala dovoljno hrane, slatkiša i igračaka, dok su djeca u siromašnim obiteljima skromno živjela, bez igračaka i samo s jednim parom obuće. Usprkos tome, siromašna, ali dobro odgojena djeca, su svaki dan pazila svoje čizmice te bih ih s posebnom pažnjom ulaštila na Nikolin imendan i stavila pokraj prozora. Sv. Nikola bi tijekom noći uoči imendana u svaku lijepu i urednu čizmicu stavio drvenu igračku koju je sam izradio. Godinama kasnije, Nikola zbog starosti više nije bio u mogućnosti posjećivati djecu, stoga su majke diljem svijeta nastavile tu tradiciju ostavljajući slatkiše i igračke svojoj djeci.

Svetog Nikolu slave i Istočna i Zapadna Crkva, štuje se kao zaštitnik Rusije, Grčke i Sicilije, a osim što je zaštitnik djece, pomoraca i putnika, štuje se i kao zaštitnik zatvorenika, nekadašnjih lopova, pekara, pivara, ubojica pokajnika, mladenaca, hodočasnika itd.

Njegovo ime je grčkog podrijetla i sastavljeno je od dviju riječi: nika – pobjeda i laos – narod te se može prevesti kao pobjednik u narodu. Nikola je onaj koji je Božjom snagom i pomoći pobijedio mnoga hladna srca, te omogućio da se i stoljećima nakon njegove smrti širi ljubav i dobrota u obiteljima.

Marija Sučić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista