79. godišnjica rođenja velikana

BRUCE LEE
79. godišnjica rođenja velikana

Čovjek koji je spojio Istok i Zapad, uveo borilačke vještine i zauvijek nas začarao svojim šarmom, filozofijom i vještinom, Bruce Lee (1940. – 1973.). Danas je njegova 79. godišnjica rođenja, a sam dokaz njegovog značaja Mostaru je spomenik u parku Zrinjevcu koji je podignut na inicijativu "Urbanog pokreta", djelo kipara Ivana Fijolića.

Pravo mu je ime Lee Jun Fan, u filmovima se pojavljuje već od malih nogu, sa nepunih godinu dana u filmu "Golden Gate Girl". Tijekom svoje filmske karijere snimio je više od 30 filmova te izvršio ogroman utjecaj na žanr borilačkih filmova.

S navršenih 18 godina već je  imao iza sebe dvadesetak filmova, većinom u ulogama lutalica uvijek spremnih na borbu, a tada je već od slabašnog dječaka stasao u ljepuškastog, fizički spretnog tinejdžera, pa je čak bio i prvak Hong Konga u plesu.
Lee je vjerovao u kombiniranje različitih borilačkih vještina i njegova filozofija utjelovljuje MMA.

Poznati filmovi su: Zmajeva šaka, Na zmajevom putu, Igra smrti. Film koji je privukao najveću pozornost je “U zmajevom gnijezdu“ ,  ovo je ujedno i zadnja pojava Brucea Leeja pred kamerama, i to zato jer je umro upravo za vrijeme snimanja filma koji je ipak završen i objavljen pet godina nakon Leejeve smrti.

Iako je od tragične i misteriozne smrti Brucea Leeja prošlo već 46 godina, njegovi filmovi se i danas prikazuju te je i dalje ikona popularne kulture, nadahnuće ne samo mnogobrojnim mladima, nego i filmašima, reperima, dizajnerima...

Bruce Lee i danas je kultno ime među obožavateljima borilačkih vještina, a Kinezi ga smatraju nacionalnim junakom. U Pekingu je otvoren muzej posvećen njegovim filmovima, dok mu je u Hong Kongu 2005. godine podignut spomenik.

“Ne moli se za lagodan život, već moli za snagu da izdržiš težak”, Bruce Lee.

Anđela Čović

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista