Mate Rimac predstavio novu 'zvijer': Prvih 30 komada bit će - razbijeno

C TWO
Mate Rimac predstavio novu 'zvijer': Prvih 30 komada bit će - razbijeno

U Ženevi je počeo 89. Autoshow, na kojemu su, kao i svake godine, predstavljene svjetske premijere. Prednjačili su najnoviji modeli superautomobila poput Ferrarija i McLarena, ali i jedinstveni Bugatti prodan za rekordna 123 milijuna kuna.

Hrvatski proizvođač Mate Rimac predstavio je konačnu verziju svog automobila C Two i otkrio da prototipovi već prolaze crash testove kako bi prvi modeli iz pogona u Svetoj Nedelji mogli do stići kupaca već iduće godine.

Mate Rimac je i koncept i tvrtku još jednom prikazao na najvećoj svjetskoj pozornici. "Mnogi automobili koji će izlaziti idućih godina imat će tehnologije razvijene za ovaj auto. To je važno ne samo nama već i ostalim proizvođačima jer to pokazuje našu filozofiju. Mala smo tvrtka koja igra iznad svoje lige. Pogotovo jer smo tvrtka koja dolazi iz Hrvatske u kojoj autoindustija ne postoji", kazao je Mate Rimac.

Za ovaj auto razvili su i posve karbonsko tijelo automobila, najveće u cijeloj autoindustriji. A kultni Porsche, koji je lani uložio velik novac baš u Rimac Automobile, danas je predstavio novu verziju legende. Porsche 911 Carrera u kabriolet izdanju. No, čak i kod njih vidi se trend  prisutan svuda na sajmu, a koji se neće svidjeti tradicionalistima.

"Ove godine izbacit ćemo svoj prvi potpuno električni automobil jer mislimo da električna mobilnost odgovara Porscheu zbog sportskog duha i našeg iskustva u sportskim natjecanjima", rekao je Oliver Blume iz Porschea.

Elektrifikacija maršira krupnim koracima. Audi je tako predstavio Q4-e-tron, a čak će i podbrend supersportskog Aston Martina imati elektromotor. "Lagonda će biti prva luksuzna marka koja će se u cijelosti prebaciti na električne aute. To nam omogućava razvoj nevjerojatnih oblika i arhitektura, kao što možete vidjeti iza mene", rekao je Andy Palmer iz Aston Martina.

Od automobila koje bismo si mogli priuštiti u stvarnom životu, premijere su vidjeli Škoda Kamiq i uvijek popularni Renalut Clio. "S Cliom 5 su sva naša obećanja o budućnosti,  mobilnosti, o tome što je elektrifikacija, zatim povezivost, autonomnost i svestranost uključeni u ovaj auto", rekao je Thierry Bollore iz Renaulta.

Volkswagen se na sajam dovezao u simpatičnom I.D. Buggyju, koji izgleda kao da bi mogao ići i po Marsu. A uvjerljivo najskuplji auto šoua je- Bugatti La Voiture Noire, u prijevodu: crni automobil. Ne morate posezati za novčanikom jer već je prodan- i to za rekordnih 16 i pol milijuna eura. No, kome treba više od 1914 konjskih snaga i manje od dvije sekunde do stotke koje nudi C-two?

"Ova godina je posvećena gradnji prototipova C Two. Trideset komada da bismo do iduće godine bili gotovi s crash testovima i da bismo imali potpuno homologizirani auto", kaže Mate Rimac.

Ima samo jedan problem. Zbog rigoroznih testiranja, prvih trideset komada bit će - razbijeno. 

prvi.tv

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista