'Unutrašnjost' Tee Obreht će zainteresirati sve ljubitelje lirske proze i mitova o Divljem zapadu

Preporuka za čitanje
'Unutrašnjost' Tee Obreht će zainteresirati sve ljubitelje lirske proze i mitova o Divljem zapadu

Mitska i lirska, Unutrašnjost se temelji na malo znanoj povijesti. Ona u punom sjaju pokazuje sve književne talente Tee Obreht, koja ruši i iznova u mašti gradi mitove američkog zapada.

U bezakonitim, sušom ispijenim krajevima Arizone 1893. usporedno teku dva jedinstvena života. Nora je nepokolebljiva žena koja živi u pustinji i čeka povratak muža, koji je otišao da potraži vodu za svoje ožednjelo domaćinstvo, i starijih sinova, koji su iščezli nakon burne svađe. Uz nju je samo njen najmlađi sin, koji je ubeđen da oko njihove kuće vreba tajanstvena zver.  Luri je bivši odmetnik i čovek kojeg proganjaju duhovi. On viđa duše koje uvek nešto žele od njega, a on pribježište od njihovih čežnji nalazi u nesvakidašnjoj ekspediciji na Divlji zapad. Način na koji će se Lurijeva putanja, prkoseći smrti, ukrstiti s putanjom Norinih nedaća najveće je iznenađenje i najnapetiji sloj ovog izvanrednog romana.

„Obreht nam nudi novi prikaz zapada i u likovima koje bira i u emocionalnoj strogoći i dometu s kojim piše“, naglašava  Lily Mayer

Tea Obreht rodila se u Beogradu 1985, a u Sjedinjenim Američkim Državama živi od svoje dvanaeste godine. The New Yorker ju je uvrstio među dvadeset najboljih američkih pisaca mlađih od četrdeset godina, kao i u listu „5 ispod 35“ Nacionalne fondacije za knjigu. Dobitnik je nagrade „Orange“ kao najbolje žensko pero 2011.

Renata Nosić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista