Zapovjednik obrane Livna u novom projektu

Veliko ulaganje namjerava poduzeti tvrtka “Pelagos net farma”, čije je sjedište u zadarskoj Gaženici, a koja je u suvlasništvu generala u miru Ante Gotovine i njegova poslovnog partnera Milana Mandića.

Uprava za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja objavila je pozitivnu ocjenu procjene utjecaja na okoliš uzgajališta tune u zoni marikulture kod otoka Lavdara, smještenog sjeverno od Dugog otoka i nedaleko od Kornatskog arhipelaga, koji pripada Zadarskoj županiji. Veliko ulaganje namjerava poduzeti tvrtka “Pelagos net farma”, čije je sjedište u zadarskoj Gaženici, a koja je u suvlasništvu generala u miru Ante Gotovine i njegova poslovnog partnera Milana Mandića. Kompanija na toj lokaciji namjerava prenamijeniti dio akvatorija iz sustava uzgoja tune u uzgoj bijele morske ribe između Lavdare Vele i Pašmana u Srednjem kanalu. Godišnja proizvodnja iznosila bi 700 tona ribe u kavezima za uzgoj, piše Slobodna Dalmacija.

U sažetom opisu predmetni zahvat odnosi se na postavljanje uzgajališta koje se sastoji od jednog polja za uzgoj tune u postojećoj zoni za marikulturu na udaljenosti od oko 2300 metara od otoka Lavdara. Planirana godišnja proizvodnja na uzgajalištu je do 700 tona tune. Na uzgajalištu se planiraju koristiti kružni kavezi promjera 50 metara, koji bi bili rasporedeni u dvije linije s po pet kaveza u svakoj liniji, a svaki kavez ima sidrene instalacije na površini od 80 puta 80 metara. Predvidena površina koju zauzimaju kavezne instalacije iznosi 400 puta 160 metara. “Kavezi se planiraju izraditi iz polietilenskih plutada (obruda) ispunjenih polistirenom, na koje se vješa cilindridna mreža izrađena od poliamidnih materijala.

Polimerni materijali predvideni za kavezne instalacije su biološki inertni te nemaju negativan utjecaj na okoliš”, navodi se u dokumentu. Podsjetimo, tvrtka Ante Gotovine našla se na trećem mjestu dobiti kada je riječ o tvrtkama za izlov i preradu morske ribe u 2022. godini. Pelagos je tada imao 17 milijuna eura prihoda (rast od 19 posto) te 2,3 milijuna eura dobiti (105 posto više) te zapošljavao oko 130 radnika čija je prosječna neto plaća bila 1003 eura.

Bljesakinfo

livnovine.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima