Otkriveno gdje je znanstvenik koji je stvorio genetski modificirane bebe

POD NADZOROM
Otkriveno gdje je znanstvenik koji je stvorio genetski modificirane bebe

Saznalo se gdje se nalazi kineski znanstvenik He Jiankui koji je prošlog mjeseca podigao prašinu u cijelom svijetu nakon što je izjavio da je genetski modificirao bebe, piše Science Alert. Prema informacijama New York Timesa, genetičar Jiankui nalazi se u prostorijama sveučilišta u kojem je zaposlen, a čuvaju ga zaštitari.

Nije poznato rade li čuvari za kinesku vladu, Sveučilište University of Science and Technology u Shenzhenu ili za neku drugu organizaciju, no njihovo prisustvo ukazuje na to koliko je njegovo istraživanje uzrujalo javnost i znanstvenu zajednicu.

Znanstvenik He Jiankui nedavno je nestao, tj. nitko od poznanika ga nije vidio tjednima. Kineska vlada osudila je njegovu studiju i suspendirala daljnji rad na toj vrsti istraživanja. Okolnosti nestanka Hea Jiankuia zainteresirale su mnoge, nije bilo jasno je li se sam dobrovoljno skrivao od očiju javnosti ili ga je netko prisilno držao u nekoj vrsti pritvora, piše Science Alert.

New York Times piše da znanstvenik boravi u apartmanskoj zgradi za goste koja se nalazi na području fakulteta i u kojoj inače odsjedaju gostujući predavači. Zgradu sada štiti desetak zaštitara koji ne nose uniforme i koji su se odbili predstaviti novinaru Timesa. Heu Jiankuiju je dozvoljeno obavljati telefonske pozive i komunicirati preko elektroničke pošte te je u redovitom kontaktu sa svojim poslovnim kolegama.

"Neodgovorno se ponio prema svojim zaposlenicima, poslovnim partnerima i investitorima", rekao je Liu Chaoyu, koji je zajedno s Jiankuijem osnovao kompaniju Vienomics. Tvrtka Vienomics bavi se neovisnim genetičkim istraživanjem. "Nije nas upozorio da će na konferenciji genetičara objaviti da je stvorio genetski modificirane bebe i sve nas je time stavio u nezgodnu situaciju", dodao je.

Sveučilište i policija odbili su dati izjave za New York Times. Prema dopisu do kojeg su došli zaposlenici Timesa, nikome na sveučilištu nije dozvoljeno razgovarati s novinarima o genetičaru Heu Jiankuiju.

Podsjetimo se, krajem studenog 2018. godine odjeknula je vijest da je kineski znanstvenik He Jiankui, prvi put u povijesti, uspio stvoriti genetski modificirane bebe koje će biti otporne na virus HIV-a kojim su bili zaraženi njihovi očevi. Pritom se koristio inovativnom CRISPR-cas9 tehnologijom za koju mnogi znanstvenici kažu da je tek u začetnoj i eksperimentalnoj fazi razvoja te da nije prikladna za testiranje na ljudima.

Mnogi genetičari dvoje je li procedura sigurna za zametak i hoće li imati kobne posljedice po dijete u budućnosti ako se primijeni u njegovom ranom stadiju razvoja. Postupak genetskog modificiranja zametka zabranjen je u mnogim zemljama. U Velikoj Britaniji takva procedura je dopuštena isključivo u znanstveno-istraživačke svrhe, ali je pritom i strogo regulirana.

Navodni eksperimenti He Jiankuija podignuli su prašinu u cijelom svijetu i unutar znanstvene zajednice pokrenuli raspravu o ozbiljnim etičkim posljedicama takvih postupaka. Mnogi smatraju kako je potrebna neka vrsta globalno obvezujućeg dogovora koji bi regulirao eksperimentiranja te vrste diljem svijeta.

Tvrdnje Jiankuija o uspješnom genetskom modificiranju još uvijek nisu potvrđene, mada je on rekao kako je poslao svoj rad na pregled jednom znanstvenom časopisu.

Ubrzo nakon objave kineskog znanstvenika o uspješnom stvaranju genetski modificiranih beba, sveučilište u kojem radi ogradilo se od njegovih postupaka, a kineska vlada suspendirala je njegov daljnji rad.

"Takvim znanstvenim postupcima jasno se krše kineski zakoni. Eksperimenti takve prirode šokantni su i neprihvatljivi, oni su dno profesionalne etike", rekao je Xu Nanping, kineski ministar znanosti i tehnologije, prenosi Index.hr.

prvi.tv

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista