Znanstvenici otkrili koliko je stara poznata drvena skulptura iz Sibira

arheologija i paleontologija
Znanstvenici otkrili koliko je stara poznata drvena skulptura iz Sibira

Ova poznata drevna skulptura je pronađena davne 1894. Nalazila se na dubini od 4 m na području Shigira i zbog toga je dobila naziv Shigirski idol.

Budući da je pronađena u dijelovima, znanstvenici su je sastavili tek 1914. Njena visina iznosi impresivnih 5,3 m, ali svi njeni dijelovi se nisu uspjeli u potpunosti sačuvati.

S obzirom na to da u vrijeme pronalaska znanstvenici nisu imali naprednu tehnologiju, nisu mogli procijeniti koliko je stara skulptura. 100 godina nakon pronalaska, uz pomoć datiranja ugljikom, procijenili su da je stara oko 9800 godina. Mnogi znanstvenici se s tim nisu složili jer nisu vjerovali da bi drveni predmet mogao ostati očuvan nakon toliko godina.

Današnji znanstvenici su odlučili ponovno proučiti tajanstvenu skulpturu i pokušati ponovno odrediti njenu starost jer u ono vrijeme datiranjem ugljikom nije bilo baš precizno.

Uz pomoć moderne tehnologije došli su do novih spoznaja. Za rezbarenje skulpture upotrijebljen je jedan komad drva ariša i nastala je prije 11 600 godina. To je čini najstarijom drvenom umjetninom. Kada su ga posjekli, drvo je bilo staro oko 159 godina. Za rezbarenje su korišteni alati od kamena.

Na glavi su prikazane oči, nos i usta. Tijelo je četvrtastog oblika. Ukrašena je raznim geometrijskim oblicima. Pretpostavlja se da se dobro očuvala zbog toga što se nalazila u blatu tj. kiseloj anaerobnoj okolini u kojoj mikroorganizmi ne mogu preživjeti. Zbog tog razloga drvo je dobilo tamniju boju.

Pretpostavlja se da je napravljena krajem Ledenog doba dok su još mamuti hodali zemljom i to vjerojatno se upotrebljavala u vjerskim obredima.

Trenutno se nalazi u Sverdolvsk muzeju u Rusiji.

geek.hr

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista