back to top

ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja

TNT RADIO

Županija Zapadnohercegovačka prva je u Bosni i Hercegovini krenula u veliku reformu srednjeg strukovnog obrazovanja.

Tim povodom je u hotelu Otok u Grudama u četvrtak održan okrugli stol na kojem su, između ostalih, sudjelovali gospodarstvenici, ravnatelji škola te predstavnici resornog županijskog ministarstva.

Prvi smo u Bosni i Hercegovini koji smo se odlučili na taj iskorak i zaista predstavlja veliku reformu u obrazovanju. Naša županija je, kao što je svima poznato, druga po uspješnosti u Federaciji BiH i u jedno ruku mi to dugujemo i našim gospodarstvenicima, našim učenicima i na kraju kraju našoj budućnosti. Naša županija je jednostavno korak ispred svih i odlučili smo se na ovaj jedan veliki iskorak.

Gotov je radni materijal novog Zakona o srednjem strukovnom obrazovanju i obuci u kojem je naglasak na praktičnoj nastavi gdje će učenici tijekom svog obrazovanja u srednjoj strukovnoj školi imati obuku u opremljenim kabinetima u školama. Također, praktičnu nastavnu će obavljati i u realnom sektoru odnosno kod gospodarstvenika, izjavila je za portal 033.ba ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Daniela Perić.

Na radnom dijelu okruglog stola okupili su se svi koji su uključeni u ovaj zahtjevan proces jer, kako ističe ministrica Perić, jedino zajedno mogu postići sve što ova reforma donosi.

Cilj nam je svima da učenici tijekom školovanja imaju iskustva i obavljaju praksu u realnom sektoru te da nakon završetka svog obrazovanja budu prepoznatljivi i konkurentni te da nađu svoje mjesto na tržištu rada. Ujedno će učenici već tijekom srednje škole kroz praksu primiti radne navike. Ovaj zakon omogućuje to da poslodavci prepoznaju kvalitetne i vrijedne učenike te ih zadrže da rade kod njih, rekla nam je ministrica Perić.

Zakon je još u fazi pripreme odnosno gotova je radna verzija koja je prezentirana na okruglom stolu u Grudama.

Čekamo komentare naših gospodarstvenika, ravnatelja škola, profesora srednjih strukovnih škola, sindikata i svih koji su uključeni u ovaj proces kako bi se zakon mogao prilagoditi. Cilj nam je da ovaj zakon bude primjenjiv svima nama koji sudjelujemo u tome. Najveća odgovornost je na Ministarstvu, ali nije jedina. Svi moramo biti uključeni pa i roditelji, zaključila je u izjavi za portal 033.ba ministrica obrazovanja ŽZH Daniela Perić zahvalivši se austrijskom uredu za obrazovanje za veliku podršku.

Nakon radnog dijela sastanka, sudionicima su se pridružili predsjednik Vlade ŽZH Predrag Čović s ministrima kao i veleposlanica Austrije u BiH Ulrike Hartman.

Poznati hercegovački gospodarstvenik Petar Ćorluka smatra da teorija bez prakse ne vrijedi ništa.

Ne trebamo ništa izmišljati. Mislim da je to u zapadnom svijetu, pogotovo u Njemačkoj, da se teorija i praksa implementiraju skupa. Jer teorija ako nije primijenjena, ona nema nikakvu vrijednost. Mislim da treba uvesti, kao što je to u Njemačkoj, dualno obrazovanje i kabinetsku nastavu te praksu u firmama koje imaju dobru organizaciju koja će se još dodatno poboljšati, rekao nam je Ćorluka.

Smjerovi u srednjim školama u većini slučajeva ne prate potražnju na tržištu, a Ćorluka ističe da se trendovi moraju pratiti.

Nove tehnologije su tu na tržištu. Da bi mi bili konkurentni, moramo imati alate, znanje, najnoviju tehnologiju i dobre sirovine da bi mogli biti konkurenti na tržištu. To se može postići cjeloživotnim učenjem. Učenje ne može samo biti ni srednja škola ni fakultet jer se tolikom brzinom mijenjaju stvari. Trendovi se moraju pratiti, i u školi i izvan škole, i na poslu i izvan posla. Nadam se da smo mi ovdje dobro organizirani i za svaku pohvalu je ova inicijativa za koju smatram da će uroditi plodom, zaključio je u izjavi za portal 033.ba grudski gospodarstvenik Petar Ćorluka, vlasnik Violete i čapljinske Laste.

Ovakvih i sličnih okruglih stolova na temu reforme srednjeg strukovnog obrazovanja, kako su najavili iz Ministarstva, bit će još. Kažu da si ne žele zadavati rokove, ali ističu da se radi punom parom te da je većina kapaciteta usmjerena na ovu veliku reformu obrazovanja.

ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja

Post ŽZH prva u BiH krenula u reformu srednjeg strukovnog obrazovanja je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima