Seminar o osnovama fotografije na Filozofskom fakultetu

PROF komunikacije
Seminar o osnovama fotografije na Filozofskom fakultetu

Besplatan seminar i radionica „Mala škola fotografije i videozapisa“ u organizaciji PROF komunikacija održat će se 8. i 9. veljače 2018. godine u čitaonici na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Radionicu će voditi talentirani mladi fotograf Mateo Jurčić, dobitnik Canon BiH foto natječaja ljetne priče 2017., a sudjeluje preko 30 studenata Filozofskoga fakulteta.

U posljednje vrijeme je sve više onih koji se bave fotografijom bilo profesionalno bilo kao hobi. Mateo Jurčić, voditelj radionice poručio je sudionicima seminara da im fotografija krene kao hobi i ako budu dovoljno sretni, moći će to zvati i svojim životnim pozivom te dodao da „između hobija i životnog poziva stoje sati i sati mnogih godina rada na sebi“, a ovaj seminar neka bude prvi korak.

Neke od tema koje će polaznici tečaja obraditi su: vrste digitalnih aparata, podjele objektiva, dijelovi objektiva, što je fotografsko oko, razlike između fotografa, producenta i slikara, preduvjeti dobre slike, HDR i slično. Kako se korištenje mobitela u današnjoj fotografiji ne može ignorirati, dio radionice je posvećen i aplikacijama za fotografiranje putem mobitela.

Polaznici seminara će imati i zadatak da fotografiraju motiv za natječaj "Razglednice Mostara". Sudionici će svoje fotografije izložiti na maloj izložbi s istom temom, obrazložiti zašto su izabrali baš taj motiv i čuti konstruktivnu kritiku voditelja radionice Matea Jurčića i komunikologa Alise Vrabac. Za najbolje fotografije osigurane su i vrijedne nagrade.

Cilj samog projekta je promoviranje fotografije i videa kao dijela tehničke kulture među mladima i omogućavanje mladima da korisno provedu svoje slobodno vrijeme. Seminar i radionica će sigurno pomoći onima kojima fotografija nije primarna djelatnost, a čiji ih profesionalni pozivi i poslovi dovode u situaciju da moraju poznavati osnove kvalitetnog fotografiranja kao što su primjerice novinari i djelatnici u odnosima s javnošću.

"Po Ruthu Schwanzeru svijet poimamo 78 posto putem vida, 13 posto putem sluha, tri posto putem opipa, tri posto putem mirisa i tri posto putem okusa, dok zapamtimo 40 posto onoga što vidimo, no samo 20 posto onoga što čujemo. Ako je to zaista tako, onda su ove statistike najbolji dokaz zašto su potrebne edukacije na temu vizualne komunikacije", rekla je Alisa Vrabac, koordinatorica projekta ispred PROF komunikacije. 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostar
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C