Svečano obilježeno 20 godina Studija novinarstva

FILOZOFSKI FAKULTET
Svečano obilježeno 20 godina Studija novinarstva
Foto: treci.ba Foto: treci.ba

Novinarstvo postoji oduvijek i nema mu kraja“, poručio je prof. dr. sc. Marko Sapunar, jedan od osnivača Studija novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru  na svečanoj sjednici obilježavanja 20 godina postojanja ovog Studija. Na svečanosti su dodijeljene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

Pročelnik Studija novinarstva Filozofskog fakulteta SUM-a prof dr. sc. Ilija Musa kazao je da je tijekom vremena Studij danas stasao u zasigurno kvalitetno strukturiran, poznat po svojim znanstveno – nastavnim odrednicama, edukacijskim postupcima i učincima te socio-kulturnim rezultatima koji ga afirmiraju i promiču mu ugled na užem i širem planu. 

Za taj razvitak, ustroj i doseg Studija novinarstva uistinu je bilo potrebno puno ustrajnosti, hrabrosti i domišljatosti, ali bez zanosa, nesebičnosti, bez požrtvovanja i ljubavi prema tom poslu i takvu studiju ne bismo postigli željeni cilj“, izjavio je Musa.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivica Musić zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli da Studij novinarstva postane to što danas jest, unatoč mukotrpnom procesu njegovog nastanka i razvijanja.

Filozofski se fakultet snažno razvija u modernu visokoobrazovnu instituciju prepoznatljivu ne samo u BiH, nego i u regiji. Među studijima koji najozbiljnije shvaćaju vlastitu narav i poslanje je Studij novinarstva, koji se svih 20 godina razvijao prema uzoru na najbolje europske studije“, kazao je dekan Musić.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc Zoran Tomić naveo je kako Studij novinarstva slavi mnogo više od 20 godina, kako se na njemu može pronaći emocija koja svakodnevno daje novu snagu te da je tu čak jednim dijelom ispisana povijest samog Sveučilišta, povijest naroda i sve ono što je obilježeno. „Studij novinarstva je za ovih 20 godina nesumnjivo dao svoj doprinos ne samo profesiji novinarstva, nego i cijelom društvu“, poručio je rektor Tomić.

U povodu obilježavanja 20 godina djelovanja Studija novinarstva predavanja su održali prof. dr. sc. Marko Sapunar, prof. dr. sc. Drago Marić i novinarka Anita Malenica.

Prof. dr. sc. Marko Sapunar je govorio o temi: “Novinarstvo – jučer, danas, sutra“ te je istaknuo kako ova profesija ne može nestati, jer dok je potrebna informacija, dok treba vijest do tada je potrebno i novinarstvo.

Naime, onaj tko ima vijest, tko ima informaciju on upravlja s obitelji, on upravlja sredinom, svojom državom. Dolazak Studija novinarstva na Sveučilište u Mostar unijelo je velike promijene jer je ovaj fakultet školovao i osposobio ne samo novinare nego i dio političara, gospodarstvenika…“, rekao je Sapunar.

Prof. dr. sc. Drago Marić prisutne je upoznao s tri nadiruće pošasti suvremenog novinarstva – lažnim vijestima, politizaciji i portalizaciji.

Novinarka Anita Malenica govorila je o tome koliko su elektronički mediji i društvene mreže doprinijeli neprihvatljivom govoru i govoru mržnje u javnosti. Pokazala je primjere govora mržnje te objasnila kako ga se najviše može pronaći na portalima, nadodavši kako u Hrvatskoj nije pretjerano zastupljen.

Ne mogu baš mnogo suditi o bosanskohercegovačkoj medijskoj sceni, ali voljela bih da Hrvati u Bosni i Hercegovini dobiju neku platformu na kojoj mogu više doći do izražaja. Sveučilište u Mostaru središte je života naših Hrvata u BiH jer sve leži na znanju, a upravo tu je prilika da ljudi steknu znanje“, izjavila je Malenica.

Među nagrađenim osnivačima centra za studije novinarstva su dr. sc. Zdenko Kordić, dr. sc. Marko Sapunar, dr. sc. Velimir Laznibat, dr. sc. Pavao Novosel, dr. sc. Nedjeljko Kujundžić, dr. sc. Zoran Tomić, dr. sc. Iko Skoko, dr. sc. Šimun Musa i Zdenko Lučić. Nagrade su dodijeljene i za prve djelatnike i promicatelje, tajnicima Studija, novinarima i medijskim kućama.

Sve fotografije mogu se pogledati na službenoj facebook stranici Filozofskog fakulteta.

Gabrijela Arapović

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista