Livanjski pejzaž i plemeniti konji oduševili ljubitelje likovne umjetnosti

Izložba Ivice Vlašića
Livanjski pejzaž i plemeniti konji oduševili ljubitelje likovne umjetnosti

U Galeriji 'Aluminij' u Mostaru otvorena je velika samostalna izložba livanjskog akademskog slikara Ivice Vlašića pod nazivom "Ljepota krajolika, bogatstvo doživljaja" na kojoj je predstavljeno stotinjak djela ovog magičnog realiste.

Vlašićeva izložba predstavljena je u sklopu Mostarskog proljeća te darovana od strane Matice hrvatske Mostar i Galerije 'Aluminij', a čast ju otvoriti imao je Jakov Pehar, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BiH.

„Slušali smo o prekrasnim pejzažima livanjskog kraja i plemenitim konjima, a veliki umjetnik Ivica Vlašić uhvatio je sve te ljepote svojim kistom i donio nam ih u Mostar“ kazao je Pehar nadodavši kako je HAZU BIH s velikim zadovoljstvom prihvatila pokroviteljstvo nad ovom izložbom.

Ivica Vlašić zahvalio se svima koji su pomogli u realizaciji ove izložbe te mnogobrojnim gostima na dolasku kako iz Mostara tako i iz njegovog Livna.

Autor prigodnog kataloškog osvrta, novinar i likovni kritičar Igor Brešan emotivno je prenio na goste svoje dojmove komentiravši kako Vlašić lijepim slikama pokušava zaintrigirati ljude koji su izgubili svaki smisao za lijepo.

Ova izložba je presjek četiri desetljeća dugoga stvaranja, točnije od slikareva izlaska s Akademije1976. godine pa sve do danas, a dominiraju ulja na platnu, s ponešto pastela, akvarela, grafika i 20-tak živopisnih crteža.

Ivica je Vlašić rođen u Varešu, 1954. godine, a od 1960. živi u Livnu. Sarajevsku ALU završio je 1976. kada odlazi na studijsko putovanje u Pariz, da bi 1981. u Varšavi specijalizirao slikarstvo kao stipendist poljske vlade (Akademia Sztuk Pięknych, Wydzial Malarstwa). Uvršten je u Enciklopediju hrvatske umjetnosti, u izdanju Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, 1996. godine, kao i u Nacionalnu zbirku grafika Hrvatskoga kluba za međunarodnu suradnju. Osnivačem je skupine likovnih umjetnika Livna Li Art i suosnivačem Društva hrvatskih likovnih umjetnika Herceg-Bosne, koja je preraslo u DHLU FBiH. Vlasnikom je privatne galerije ART VLAŠIĆ, a svoju 41 godinu umjetničkoga stvaranja okrunio je s 54 samostalne i više od 150 skupnih izložbi u domovini i u tuđinstvu. Živi i stvara u Livnu.

Izložba će ostati otvorenom za besplatno razgledanje sve do 15. lipnja.

Dragica Andrić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista