Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

U Mostaru održan koncert 'Flamenco sevdah'

Mostarsko ljeto
U Mostaru održan koncert 'Flamenco sevdah'

U dvorištu Instituta Yunus Emre na koncertu „Flamenko sevdah“ koji je upriličen 18. srpnja u večernjim satima u okviru manifestacije „Mostarsko ljeto“ tražilo se mjesto više.

Mnogobrojni Mostarci uživali su u jedinstvenim glazbenim zvucima koje su za njih izvodili Kenan Mačković i Mirza Redžepagić.

Mirza Redžepagić je završio Muzičku akademiju u Sarajevu na odsjeku za klasičnu gitaru, a specijalizirao je flamenko gitaru u Španjolskoj, točnije u Granadi i Madridu.

Kenan Mačković je magistar klavira i predaje u Muzičkoj školi, a pjevanjem se, kako kaže, bavi od malih nogu. U Srednjoj Muzičkoj školi u Mostaru je radio dvije godine, što mu je ujedno i prvo iskustvo u nastavi klavira.

Mačković i Redžepagić su se upoznali na Muzičkoj akademiji u Sarajevu davne 2006 godine, a uspješno surađuju već nekoliko godina.

Kenana poznajem od prvog dana studija, i oduvijek smo željeli napraviti  zajednički projekt koji obuhvaća ono što mi volimo svirati, jer generalno svaki od nas ima svoj stil koji voli da sluša i  svira. Prije nekoliko godina smo se našli i odlučili da napravimo projekt. Večeras se predstavljamo mostarskoj publici s našim duetom koji je u osnovi flamenko sevdah, mada tu ima još puno nekih dodataka muzike, kao što su jazz, orijentalna muzika i drugi, a također sam za večeras donio turski oud“, kazao je Redžepagić.

Kenan Mačković ističe da je spoj flamenka i sevdaha je došao sasvim slučajno.

"Mirza je počeo da istražuje flamenko muziku, a ja sam odrastao u obitelji koja je njegovala sevdalinku. Kad smo se nas dvojica upoznali na Muzičkoj akademiji, shvatili smo da obojica stvarno uživamo u sevdahu i često smo ga svirali. Jedan dan smo spontano sjeli i počeli svirati pjesmu koja se zove „Putuj vjetre“ koju ćemo večeras izvesti , a ista je prva naša pjesma s kojom smo se predstavili široj publici. S obzirom na to da obojica volimo tu pjesmu počeli smo se zezati i svirati, a aranžman je jednostavno došao sam po sebi. Nakon što smo to objavili na YouTube, mnogi ljudi su nam se počeli javljati, i tada smo shvatili da moramo nastaviti, da ne možemo tu stati i da je to pravac kojim treba da idemo“, objasnio je Mačković.

Mačković se zahvalio organizatorima „Mostarskog ljeta“ na pozivu za sudjelovanje na ovoj manifestaciji, kao i zbog cijele organizacije.

"Mi smo bili iznenađeni pozivom i jako nam je bilo drago, jer Mostar je poseban i suvišno je bilo što govoriti. Nadamo se da je ovo početak naših susreta u Mostaru", istaknuo je Mačković koji je svojim vokalom oduševio Mostarce.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.