Vlada prijeti kaznama za ilegalni priključak struje

3 000 - 15 000 KM
Vlada prijeti kaznama za ilegalni priključak struje

Zbog sve češćih slučajeva ilegalnih priključaka na elektrodistribucijsku mrežu u Federaciji BiH, što je donekle i rezultat velike socijalne krize, Federalna vlada je donijela nove, visoke financijske kazne protiv, kako ih nazivaju, prekršitelja Zakona o električnoj energiji Federacije BiH.

Po tom novom zakonu, svaka fizička osoba za koju se utvrdi da neovlašteno preuzima električnu energiju, prepravlja električne i mjerne uređaje (elektro- satove) će se kazniti novčanom kaznom od 200 do 1500 KM ovisno o prekršaju, donosi Večernji list.

Ista kazna određuje se i za osobu koja ometa i onemogućava ovlaštene osobe u obavljanju elektroprivredne djelatnosti, ako na svojoj nekretnini onemogući pristup i održavanje elektroenergetskih objekata, ili ako bez odobrenja elektroprivrednog društva priključi svoj objekt na elektroenergetski sustav, te ako struju troši bez mjernih uređaja.

Velike novčane kazne novi zakon predviđa za svakog onog pojedinca koji onemogući službenoj osobi iz elektrodistribucijske mreže očitovanje mjernog sata za električnu energiju što je, kako su nam kazali inkasatori u posljednje vrijeme jako izražena pojava, pogotovu u vikend kućama koji se koriste u rekreativne svrhe.

Velike kazne stižu i za one pojedince koji obavljaju zasađivanje drveća i drugog raslinja na zemljištu, kako piše u Zakonu o električnoj energiji FBiH “iznad, ispod, u trasi ili na udaljenosti sa koje se može ugroziti sigurnost elektroenergetskih objekata, elektroenergetskih vodova, postrojenja i uređaja, kao i ljudski životi i imovina”.

Također se strogo zabranjuje gradnja objekata koji nisu u funkciji obavljanja elektroprivrednih djelatnosti, kao i izvodi druge radove ispod, iznad i pored elektroenergetskih objekata kojim se ometa i onemogučuje obavljanje djelatnosti proizvodnje, prijenosa ili distribucije električne energije ili se pak ugrožava rad i funkcioniranje elektroenergetskih objekata, objavio je portal Vecernji.ba.

Kazne za pravne osobe su daleko veće i kreću se od 3 tisuće do 15 tisuća KM. Usporedno s donošenjem ovog zakona Federalna vlada uputila je FERK-u inicijativu da s Elektroprivredom BiH i Elektroprivredom HZ HB razmotri izmjene tarifnih stavova, i to tako da za kupce iz kategorije domaćinstava, ovisno o visini potrošnje, bude osigurana diferencirana cijena usluge javnog opskrbljivača za pružanje univerzalne usluge.

Iz Vlade tvrde da ovom inicijativom žele rasteretiti građane koji su najmanji potrošači i dijelom socijalna kategorija. Još se ne zna kako će se pravo na eventualno nižu cijelu električne energije ostvarivati, odnosno koji kriteriji će se primjenjivati za odobravanje povlaštene, niže cijene struje. Prema nekim naznakama, ako Vlada dobije pozitivan odgovor regulatora i javnih elektroprivrednih poduzeća, glavni kriterij za odobravanje niže cijene električne energije bila bi visina primanja po domaćinstvu, a što bi se dokazivalo odgovarajućim potvrdama.

Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista