Radionica o međugraničnoj suradnji RH i BiH održana na FPMOZ-u

Mogućnost suradnje
Radionica o međugraničnoj suradnji RH i BiH održana na FPMOZ-u

„Mogućnost suradnje Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine kroz program Europske teritorijalne suradnje“ je naziv radionice koja je održana na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Organizatori događaja su Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u suradnji s Centrom za europske integracije i projekte Sveučilišta u Mostaru uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Agencije za regionalni razvoj.

Žana Ćorić, savjetnica s posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske objasnila je da nastoje prezentirati sve programe posebice u okviru EU fondova koji su trenutno na raspolaganju BiH.

Naravno, želimo i kroz jedan konkretan rad, da ljudi koji rade već sad na tim poslovima ili oni koji možda tek žele, upoznaju sa svojom i budućnosti zajednice te da tu nauče i neke vještine“, objasnila je Čorić te istaknula da se nada da će rezultati ove radionice, razni projekti biti prijavljeni i na dobrobit Hrvata u Hrvatskoj i BiH.

Uime Sveučilišta u Mostaru obratila se prorektorica za međunarodnu suradnju prof.dr. Sanja Bijakšić koja je u svom obraćanju istaknula da je Sveučilište u Mostaru jedino sveučilišta na hrvatskom jeziku izvan Republike Hrvatske te da žele postati prepoznatljivi po izvrsnosti.

Želimo postati sveučilište koje će pratiti suvremene trendove i obrazovati kadrove koji će biti konkurentni i imati kompetitivna znanja ne samo na tržištu BiH nego i na globalnom tržištu rada“, istaknula je prorektorica Bijakšić.

Kristina Bilić, pomoćnica ministrice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU je zadovoljna što su ovakve radionice učestale jer to pokazuje zanimanje njihovih partnera iz sve tri države Hrvatsku, Srbiju i BiH za ovakav trilateralni program.

Na prvom pozivu smo imali  24 milijuna eura i ono čime se možemo pohvaliti je u odnosu na taj iznos bilo osam puta više projekata i sredstava nego što je bilo dozvoljeno sredstava. Za ovaj poziv planiramo pustiti oko 22 milijuna eura. Koliki će biti projekt o tome ne možemo sad reći jer to ovisi o vrijednosti pojedinog projekta“, rekla je Bilić.

Ovo je treća radionica Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koje organiziraju na području BiH po pitanju međugranične suradnje, a osim Mostara tu su bili i Orašje i Posušje.

Treci.ba

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista