Xi pozvao da Kina preuzme 'pravo mjesto u svijetu'

Kina
Xi pozvao da Kina preuzme 'pravo mjesto u svijetu'

Kineski predsjednik Xi Jinping u utorak je pozvao na "veliko podmlađivanje kineske nacije" i kazao da je njegova zemlja zauzela svoje "pravo mjesto u svijetu", u govoru održanom na zatvaranju redovnog godišnjeg parlamentarnog zasjedanja.

- Kineski narod ostao je nepokoren i ustrajan. Odlučni smo da vodimo krvavu bitku protiv naših neprijatelja. Kina ima snažne kapacitete da zauzme svoje pravo mjesto u svijetu  - poručio je Xi pred skoro 3.000 delegata okupljenih u Velikoj dvorani naroda.

Xi (64), iskoristio je dvodnevno zajedanje da konsolidira svoj položaj nakon što je parlament ukinuo limite na predsjedničke mandate, praktično otvarajući put za njegovu neograničenu vladavinu.

On je također jednoglasno izabran na drugi predsjednički mandat, osigurao je izbor svog najbližeg suradnika za potpredsjednika i postavio je na ministarske položaje svoje lojaliste.

- Čuda se događaju na kineskoj zemlji i mi smo sigurni u našu budućnost - izjavio je Xi, dodajući da će - kineski narod koji naporno radi imat će veće samopouzdanje i samopoštovanje.

Xi je upozorio protiv separatističkih pokreta i kazao da će Kina, koja je trenutno uvučena u teritorijalne sporove sa svojim susjedima u Južnom i Istočnom Kineskom moru, braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

- Nijedan pedalj naše zemlje neće i ne može biti predan - kazao je.

Govoreći o samoupravnoj teritoriji Tajvana, Xi je izjavio da su napori da se ona ocijepi od kineske matice osuđeni na propast.

Fena

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista