Svjetski dan slobode medija

3. Svibnja
Svjetski dan slobode medija

Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja obilježava se s ciljem podizanja svijesti o značaju slobode i neovisnosti medija. Svaki napad protiv slobode medija je napad protiv međunarodnog prava, protiv čovječnosti i protiv same slobode.

Afrički novinari želeći zaštititi novinarska prava i poticati na medijski pluralizam i nezavisnost 3. svibnja 1991. godine donijeli su Deklaraciju u Windhoeku u Namibiji. Deklaracije proklamira načela slobode tiska, pod kojom se podrazumijeva neovisnost u odnosu na političke, ekonomske i vladajuće strukture, a međunarodnoj zajednici je upućen poziv da cenzuru stavi izvan zakona kao nasilje nad ljudskim pravima.

Odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijela je Generalna skupština UN-a 1993. godine, a na taj dan UNESCO tradicionalno održava konferenciju na kojoj sudjeluju medijski radnici, organizacije za slobodu tiska i specijalizirane agencije UN-a kako bi procijenili stanje u medijima diljem svijeta.

Na ovaj datum odaje se i priznanje svim novinarima koji su izgubili život radeći svoj posao. UNESCO dodjeljuje nagradu za slobodu medija "Guillermo Cano", nazvanu po kolumbijskom novinaru koji je ubijen ispred ureda lista El Espectador u Bogoti 17. prosinca 1986. zbog članaka koji su smetali narko-kartelima.

Uspostavom Svjetskog dana slobode medija želi se upozoriti na to da se sloboda medija svakodnevno onemogućava u zemljama širom svijeta.

Reporteri bez granica objavili su u travnju ove godine godišnji globalni indeks slobode medija za tekuću godinu. Bosna i Hercegovina je svoj rejting popravila za tri mjesta u odnosu na prethodnu godinu i sada je na 62. poziciji od ukupno 180 zemalja koje su obuhvaćene ovim izvještajem, navode iz Udruge BH novinari.

U dijelu izvještaja koji se odnosi na BiH, navodi se kako je „politička klima polarizirana i obilježena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom, što predstavlja nepovoljno okruženje za slobodu tiska. Urednička politika odražava etničke podjele i govor mržnje sve je očigledniji. Novinari su mete napada zbog njihovog etničkog podrijetla, kao i onoga što pišu. Tužbe za klevetu od strane političara često služe za zastrašivanje novinara i odvraćanje od novinarskog rada. Koncentracija medijskog vlasništva izaziva zabrinutost, posebno zato što vlasništvo nije transparentno. Uvjeti rada novinara su neizvjesni: angažirani su na kratkim ugovorima i malo plaćeni”, prenosi portal bhnovinari.ba.

Norveška, Švedska i Nizozemska imaju najviše garancije slobode medija, dok su na začelju rang liste Sjeverna Koreja, Eritreja i Turkmenistan.

 

Vera Vulić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista