Žuljević: Živimo ekonomsku katastrofu, BiH je duplo gora od Ruande

bih
Žuljević: Živimo ekonomsku katastrofu, BiH je duplo gora od Ruande

Aner Žuljević, zastupnik  Socijaldemokratske partije BiH u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, u navodi da je skoro neopaženo prošla vijest da je potrošačka korpa u BiH porasla na više od 2.000 KM, te se u posljednje četiri godine ona toliko povećala da četiri člana obitelji s dvije prosječne plaće i dalje ne mogu namiriti potrošačku korpu od 2.100 KM.

„To je uvjerljivo najbolji pokazatelj, kroz konkretnu kupovnu moć, kako je radila trenutna vlast. Podaci su neumoljivi, najgori smo u Europi i živimo ekonomsku katastrofu. A vlast je početkom godine požar gasila benzinom, usvajajući akcize. Primanja se nisu povećala.

Za vrijeme vladanja SDP-a, pod premijerskom palicom Nermina Nikšića, povećane su mirovine dva puta po pet posto, što nije ogromno povećanje, ali jeste povećanje, dok je potrošačka korpa bila manja. Umjesto da se kretalo u tom smjeru, SDA, HDZ, SNSD i ostali u vlasti su napustili socijalnu platformu i doveli građane na rub egzistencije. Posljedica je polovina građana ispod granice siromaštva, prenosi pogled.ba.

Bosna i Hercegovina je i prije donošenja akciza u 12 ključnih stupova ekonomije konkurirala na samom začelju svjetske liste konkurentnosti. Bili smo dupli gori od Ruande, zemlje koja je u isto vrijeme prošla ratna razaranja, kao i mi. Situacija će nadalje biti samo gora jer se poskupljenja nastavljaju.

Zato je i razumljivo da se mnogo priča o ratu, podižu tenzije i pravi medijska buka o nacionalističkim temama u strahu da se ne razgovara o gladnim stomacima. Vjerujem da građani sve jasnije vide da jezik nacionalizma ne može nadglasati jezik praznog stomaka“, navodi Žuljević.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C