Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

​Cjepivo protiv pneumokoka neće biti obvezno u BiH

Nisu ispunjeni uvjeti
​Cjepivo protiv pneumokoka neće biti obvezno u BiH

"I dalje nisu ispunjeni svi potrebni uvjeti kako bi se u program obaveznog cjepiva uvelo ono protiv pneumokoka u BiH2", potvrdili su iz Instituta za javno zdravstvo RS-a i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, ali dodaju da to nikako ne znači da uskoro neće biti uvedeno.

Podsjećamo, u Srbiji je cjepivo protiv bakterije streptokoka pneumonija od 1. ožujka obvezno za mališane, a u Hrvatskoj bi ta cjepiva od iduće godine trebala biti obvezna. Komplikacije uzrokovane pneumokokom mogu, kako kažu liječnici, biti jako ozbiljne za pojedine kategorije bolesnika.

"Kod nas postoji cjepivo protiv pneumokoka koja se daje djeci u najvećem riziku, odnosno djeci koja imaju kliničke i epidemiološke indikacije, splenektomiju, srpastu anemiju te kod transplantacija organa ili tkiva", kazao je za Nezavisne Radovan Bratić, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Prema njegovim riječima, u 2017. godini u RS-u je prijavljeno 588 slučajeva bakterijske pneumonije i registrirano 10 smrtnih slučajeva od ove bolesti kod osoba starije životne dobi, kod kojih je ujedno i povećan rizik za obolijevanje.

Dodao je da je za svu djecu u RS-u obvezno cijepljenje protiv 10 zaraznih bolesti: tuberkuloze, hepatitisa B, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječje paralize, hemofilusa influence tipa B, ospica (malih boginja), rubeole i parotitisa (zaušnjaka), što je definirano Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

"Djeca se ne cijepe samo ako postoje trajne kontraindikacije za primjenu nekih cjepiva. Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje kaznene odredbe u slučaju nepoštivanja odredbi o obveznom cijepljenju", kazao je Bratić. Branislav Lolić, pedijatar iz Banje Luke, ističe da podržava uvođenje ovog cjepiva kao obveznog.

"Potrebno je da se uvede, ali znam da je problem zbog gustoće kalendara cijepljenja, a i zbog financijskih sredstava", kazao je Lolić. On je dodao da je nerealno očekivati da ove godine bude uvedeno.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.