Error message

Notice: Undefined index: current_observation in wunderground_weather_get_current() (line 541 of /srv/www/treci/sites/all/modules/wunderground_weather/wunderground_weather.module).

Na današnji dan rođen hrvatski svetac Leopold Bogdan Mandić

HRVATSKI SVETAC
Na današnji dan rođen hrvatski svetac Leopold Bogdan Mandić

Leopold Bogdan Mandić, hrvatski svetac oproštenja i pomirenja, franjevac kapucin, rođen je 12. svibnja 1866. u Herceg Novom kao jedanaesto od dvanaestero djece, dok interes za duhovnost pokazuje već u djetinjstvu, njegovo ime kao znak ukazivalo gotovo proricanje budućeg mu života.

Obitelji Mandić i Carević potječu iz Bosne, hrvatskog su podrijetla, Carevići su pripadali obitelji Kosača koja nam je poznata po plemenitoj i blaženoj Katarini Kotromanić Kosača.

Bio je član kapucinskog reda, a zavjetovao se 1885. godine. Teološki studij upisuje u Padovi, te nastavlja u Veneciji. U periodu od 1890. do 1906. obnašao je dužnosti u Zadru i Rijeci, a od 1906. do smrti svoje redovničke dužnosti u Padovi, izuzev jedne godine tijekom Drugog svjetskog rata koje je proveo u južnoj Italiji jer se nije želio odreći hrvatstva. Tijekom života svetog Leopolda je boljela razdijeljenost Kristove crkve između Istoka i Zapada.

U Padovi je bio odgojitelj studenata filozofije te predavač patristike. Više je godina putovao iz Padove u Veneciju i tamo je mlade kapucine učio hrvatskom jeziku nužnom za tadašnji rad s hrvatskim vjernicima.

Zadnjih je četrdeset godina života proveo u Kapucinskom samostanu u Padovu ispovijedajući vjernike satima gdje je molitvom ustrajavao da svi budu jedno. Radio je na gradnji mostova među ljudima i narodima.

Umro je 30. srpnja 1942. kada se oblačio za svetu misu, izgovarajući riječi molitve Zdravo Marijo. Njegovi posmrtni ostaci se čuvaju u grobnoj kapelici u crkvi sv. Antuna Padovanskog u Padovi.

Ubrzo nakon njegove smrti 1946. počelo se pričati o čudima i biskupski ured u Padovi započinje informativni postupak o vrlinama i svetosti sveca Leopolda.

Blaženim ga je proglasio papa Pavao VI. 2. svibnja 1976, a 16. listopada 1983. papa Ivan Pavao II. svecem cijele Katoličke crkve.

Svetište Leopolda Mandića, nalazi se u Padovi u sklopu samostana u kojem je svetac živio, a manje svetište u Zakučcima kod Omiša odakle su njegovi preci. Prošle godine su relikvije sveca bile u Dubrovniku, Splitu i njegovom rodnom Herceg Novom, koje je posjetila i predsjednica Kolinda. Svake godine tisuće i tisuće vjernika posjeti Padovu, što govori o duhovnoj snazi koja se i danas osjeća.

Riječi koje je često govorio: "Vjeru! Imajte vjeru! Bog je lijek i liječnik."

Zita Jerković

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

No current weather data available.