Svjetski dan radija - najdostupniji, najdinamičniji i najbrži medij

13. veljače
Svjetski dan radija - najdostupniji, najdinamičniji i najbrži medij

Novinari i svi zaljubljenici u radio danas obilježavaju “Svjetski dan radija”. Svjetski dan radija obilježava se od 2011. godine, kada je Glavna konferencija UNESCO-a na 36. zasjedanju proglasila 13. veljače za Svjetski dan radija. Ovaj datum izabran je zbog toga što je upravo 13. veljače 1946. godine osnovan Radio Ujedinjenih naroda.

Radio je medij koji dopire do najširih slojeva stanovništva i koji može dosta učiniti za obrazovanje, kulturni i politički dijalog i pomoći ljudima u najrazličitijim životnim situacijama.

Obilježavanje Svjetskog dana radija ima za cilj povećati svijest javnosti i medija o značaju radija, potakne donositelje odluka da se uspostavi i osigura pristup informacijama putem radija, kao i da se unaprijedi mreža i međunarodna suradnja između radio emitera.

Nekadašnja urednica na radiju Federacije BiH Azra Sipović kazala je u izjavi za Fenu tim povodom da je radio kao medij neuništiv, da brzo stiže do slušalatelja te da bez obzira koliko se činilo da je izgubio na značaju, radio ostaje medij koji je glas novinara.

''To je najdostupniji, najdinamičniji i najbrži medij, koji, prilagođavajući se tehnološkim promjenama 21. stoljeća, pronalazi nove načine suodnosa sa slušateljima. Koliko god se činilo da portali preuzimaju primat, oni mogu biti “obojeni” iz različitih razloga, a radio je neuništiv'', naglašava Sipović.

Po dostupnim informacijama, danas u Bosni i Hercegovini egzistira 149 radio postaja od toga 61 javnih i 78 privatnih, tri radijska javna servisa (BH radio 1, Radio Federacije BiH, Radio RS).UNESCO poziva radio postaje i organizacije širom svijeta da proslave ovaj medij koji informira i transformira.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C