Mogu li djeca biti ovisna o tehnologiji?

psihologija
Mogu li djeca biti ovisna o tehnologiji?

Robert Lustig, kao profesor pedijatrije sa Sveučilišta Južna Kalifornija i autor knjige The Hacking of the American Mind,  poručio je kako je njegov odgovor na to pitanje – da. ”Nije droga, ali kao da jest. Ima slične efekte.”

Lustig je proučavao što se s mozgovima događalo kad su ovisni, bilo da je u pitanju šećer ili heroin. Otkrio je da mozak reagira na tehnologiju isto kao što reagira na ostale supstance koje izazivaju ovisnost. ”Tehnologija, kao i sve druge ‘nagrade’ može dovesti do puno ispuštanja dopamina, prenadraženosti te ubijanja neurona, što uzrokuje ovisnost,” pojasnio je, prenosi geek.hr.

Prekomjerno korištenje tehnologije u stanju je uzrokovati stres u mozgu, a to ima dva negativna učinka. Previše stresa mozak navodi da otpušta kortizol, što može onda ubiti neurone u centru mozga za pamćenje (hipokampus). Također, stres može isključiti moždani prefrontalni korteks (“izvršni” dio mozga) koji inače ograničava dopamin i osjećaj užitka ili nagrade. Kad se mozak navikne na tu višu razinu dopamina, želi nastaviti tragati za navikom (ovisnom supstancom).

Adolescenti su osobito podložni mnogim psihijatrijskim bolestima (shizofreniji, ovisnosti, depresiji, anksioznosti) djelomično zato što se njihov prefrontalni korteks posljednji razvija. Za Lustiga definitivno postoji ovisnost o tehnologiji.

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Komentiraj i ti

Anketa

Koje rubrike pratite na treci.ba?

Mišljenje

prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostar
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
The current song is not available
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista

Vrijeme u Mostaru

Weather in

  • Djelomična naoblaka
  • Temperatura: 27°C