Znanstvenici smatraju da ne postoji ništa nadnaravno u Bermudskom trokutu

Čudovišni valovi
Znanstvenici smatraju da ne postoji ništa nadnaravno u Bermudskom trokutu

Znanstvenici vjeruju kako su riješili misterij Bermudskog trokuta, i ne radi se ni o vanzemaljcima ni o morskim čudovištima.

Radi se o drugoj vrsti čudovišta – čudovišnim valovima, piše Aol.

Divlji valovi divovskih razmjera

Bermudski trokut, ili Vražji trokut, područje je u sjevernom Atlantiku između Miamija, Bermudskog otočja i Puerto Rica. S vremenom sve je veći broj brodova i letjelica nestalo u tome području pod navodno misterioznim okolnostima.

No znanstvenici sada smatraju kako u tom području postoje pravi uvjeti za ogromne ‘divlje’ valove.

Oluje se stvaraju i sjeverno i južno od ovih prostora, koje se zatim sudaraju”, kaže oceanograf sa Sveučilišta u Southamptonu Simon Boxall.

I ako se pojave još dodatne s Floride, može doći do stvaranja potencijalno smrtonosnih divljih valova.

Boxall kaže da ti divlji valovi mogu doseći visini i od preko 30 metara, što je jednako najvišem valu ikada izmjerenom, tsunamiju kojeg je stvorio potres i odron zemlje u zaljevu Lituya u Aljasci 1958. godine.

Loš dizajn

Pomoću simulacije modela USS Cyclops, broda koji je nestao u Bermudskom trokutu 1918. zajedno sa 306 ljudi na njemu, otkrilo se kako je brod prekrio val i potopio. Prošlogodišnje je izvješće pronašlo pogrešku u dizajnu zbog koje je Cyclops bio osebno osjetljiv na divlje valove.

Brod je imao ravno dno, lako se valjao. Jednog se dana nagnuo oko 50 stupnjeva na jednu stranu, te preko 40 na drugu”, rekao je autor izvješća Marvin W. Barrash. Dva Cyclopsova broda blizanca, Proteus i Nereus, kasnije su izgubljeni pod sličnim okolnostima. Imali su istu pogrešku. Dodatne su simulacije pokazale kako bi divlji valovi visine 16 metara bili dovoljni da potope ove brodove ravnog dna.

No Američka obalna straža tvrdi kako nema ničega posebno opasnog u vezi Bermudskog trokuta: “Obalna straža ne priznaje postojane takozvanog Bermudskog trokuta kao zemljopisnog područja sepcifične opasnosti za brodove ili zrakoplove. Pregledom brojnih gubitaka zrakoplova i plovila u tom području tijekom godina nije otkriveno ništa što bi ukazivalo da su žrtve posljedica bilo čega drugog doli fizičkih uzroka. Nikada nisu bile identificirane nikakve izvanredne sile.

Nacionalna oceanska služba izrazila je slično mišljenje. “Karakteristike okoliša mogle bi objasniti mnoge, ako ne i većinu, nestanaka”, rekla je agencija, dodajući kako nema dokaza da brodovi nestaju u Bermudskom trokutu češće nego u drugim prometnim oceanskim rutama.

Za ljude je ocean oduvjek bio misteriozno mjesto”, rekla je agencija. “Kada se dođe do lošeg vremena ili slabe navigacije, može postati smrtonosno mjesto. To je istina po čitavom svijetu.”

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

prof. dr. sc. Ivica Musić, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista