back to top

Anonimni portali u Livnu i HBŽ ponovo šire klevete pred izbore, institucije ovaj put spremne reagirati

Uoči svakih izbora u Livnu i Hercegbosanskoj županiji pojavljuju se anonimni portali čiji je osnovni cilj blaćenje političkih stranaka i pojedinaca. Ove godine, kao i ranije, stranačko vodstvo HDZ 1990, HNP-a i HRS-a bili su najviše na udaru.

Dvije godine ranije, tokom posljednjeg izbornog ciklusa, mnoge lažne tvrdnje i klevete su prošle nekažnjeno, bez ozbiljnijeg reagovanja nadležnih institucija.

Ova situacija izazvala je veliko nezadovoljstvo među građanima i političkim akterima, koji su zahtijevali rigoroznije mjere protiv takvih aktivnosti.

No, ove godine su se stvari promijenile. Nadležna tijela su odlučila preduzeti odlučne korake kako bi spriječila širenje laži i blaćenje političkih aktera.

Institucije poput Tužiteljstva Hercegbosanske županije, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) te Federalne uprave policije (FUP) su već obaviještene o situaciji. Prijavu nadležnim institucijama podnijeli su Nedeljko Rimac, Jozo Ćosić i Ivan Vukadin.

Razlog prijave su lažne informacije o koncesijama. Bitno je napomenuti da su sve koncesije na području grada Livna izdate uz odobrenje Grada Livna, direktno ili putem neodgovaranja u roku od 30 dana, što se također smatra odobrenjem.

Naime, grad je u tim slučajevima odbio odgovoriti na postavljena pitanja, čime je implicitno dao pristanak za izdavanje koncesija. Problem s navedenom koncesijom je što je investitor iz Livna, a ne iz Hercegovine, te nije tajkun iz HDZ-a BiH koji ima vlast u Gradu Livnu.

Poseban korak u ovom procesu je otkrivanje IP adresa vlasnika spornih portala. Identifikacija ovih adresa omogućila je nadležnim institucijama praćenje i analizu aktivnosti koje se vrše putem ovih portala. Očekuje se da će ovaj put institucije temeljito obaviti svoj posao i zaustaviti širenje kleveta i laži.

Politički analitičari ističu da je ovaj korak ključan za očuvanje integriteta izbornog procesa i povjerenja građana u demokratske institucije. „Važno je spriječiti širenje dezinformacija koje mogu značajno utjecati na izborni rezultat i destabilizirati političku situaciju u regiji“, izjavio je jedan od analitičara.

Građani Livna i Hercegbosanske županije također izražavaju nadu da će nadležne institucije ovaj put djelovati brzo i učinkovito, te da će svi počinitelji biti odgovarajuće kažnjeni.

“Vrijeme je da se stane na kraj ovakvoj vrsti prljave kampanje. Nadamo se da će institucije pokazati odlučnost i zaštititi nas od lažnih vijesti i kleveta,” kazao je jedan od stanovnika Livna.

Ovo je važan trenutak za Hercegbosansku županiju, jer će ishod ove situacije pokazati sposobnost i volju institucija da se suprotstave narušavanju demokratskih procesa. Svi se nadaju da će ovaj put pravda biti zadovoljena te da će izbori proteći u fer i transparentnom okruženju.

Anonimni portali u Livnu i HBŽ ponovo šire klevete pred izbore, institucije ovaj put spremne reagirati

Anonimni portali u Livnu i HBŽ ponovo šire klevete pred izbore, institucije ovaj put spremne reagirati

Izvor: ( relax-portal.info / Treci.ba )

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima